Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

"...Είναι θέμα ταυτότητας..." από τον φίλο στο fb Tellos Filis (facebook, 14.8.2019)

..............................................................



"...Είναι θέμα ταυτότητας..."

από τον φίλο στο fb Tellos Filis (facebook, 14.8.2019)

Κανένας ενεργός πολίτης που σέβεται τον εαυτό του δεν νοείται να "ενημερώνεται" με πρωτοσέλιδα συνθήματα. 
Ο έντυπος Τύπος που επιβίωσε διεθνώς - μετά το ίντερνετ - ήταν αυτός που επικεντρώθηκε στα "άρθρα γνώμης" από έγκυρους ψύχραιμους ενημερωμένους επαγγελματίες Δημοσιογράφους, με γραφή αναλυτική και εμπεριστατωμένη. 
Κείμενα που ακόμη κι αν πολιτικο-ιδεολογικά διαφωνείς, αξίζει να τα διαβάσεις, γιατί ανοίγουν την οπτική σου και ταυτόχρονα σου διδάσκουν την υψηλή τέχνη της "συνομιλίας", βασική ανθρώπινη ιδιότητα που μας διαχωρίζει από τα ζώα. 
Ένα βήμα λοιπόν απαραίτητο θεωρώ πως είναι να σταματήσουμε το συντομότερο την συνθηματολογία των πληκτρολογίων μας και να αρχίσουμε όλοι μας από την αρχή να μάθουμε να ..."διαβάζουμε". 
Καλό το πληκτρολόγιο, καλυτέρα όλων η ψύχραιμη Ενημέρωση.
12 χρόνια πριν, πάλι μέρες αργίας, στην Αθήνα στην οδό Ηπείρου, εγκλωβισμένος στο κέντρο της Αθήνας, με τις φωτιές σε έξαρση να με πνίγουν από τις ανταποκρίσεις των καναλιών, αποφάσισα να μην έχω τηλεόραση. Σήμερα είμαι τόσο σίγουρος για την τότε επιλογή μου... στην άδεια από κόσμο, και γι΄αυτό ο ερωτισμός στα βλέμματα όσων αποφάσισαν να μείνουν επανήλθε - αλλά κυρίως χωρίς διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα που μετανάστευσαν στα παραθεριστικά κέντρα της χώρας - Θεσσαλονίκη, ξέρω πλέον καλά τι είναι "αυτό" που .... ανάβει τις φωτιές και γιατί. 
Απλά ξέρω επίσης πως κανείς δεν θα τιμωρηθεί, τίποτε δεν θα αλλάξει, ίσως μόνο κάποιος νεότερος μου, αποφασίσει κι αυτός με τη σειρά του, να πετάξει την τηλεόραση του από το σπίτι του, ως έσχατη αντίσταση ... κι ως εκεί...
Ποτέ πριν δεν έχω νιώσει τόσο σαν κάτοικος εκείνης της άτυχης πόλης, της πόλης Κάλντε, που χάθηκε τον 15ο αιώνα κι ανέφερε την ιστορία της και την ιστορία των κατοίκων της ο Ντάριο Φο στην ομιλία του κατά την παραλαβή του Νόμπελ το 1997
Σε κείνη την ευχαριστήρια ομιλία του, που ονομάστηκε "Λόγος εναντίον των γελωτοποιών". 
Ποτέ πριν δεν ένιωσα τόσο σαν κάτοικος της πόλης Κάλντε , που οι κάτοικοι της αφού έχει ήδη βυθιστεί ολόκληρη στο νερό, αυτοί επέμεναν : "Δεν έγινε τίποτε" 
" Τα ψάρια κολυμπούν μπροστά στα μάτια τους, όλη η πόλη στον βυθό,κι αυτοί απλά να λένε: - Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Είναι ψάρια που έμαθαν να κολυμπούν στον αέρα. "
Είναι ουσιαστικά η αδιαφορία μας που καίει έως εμπρησμού, που ποτέ δεν αποδεικνύεται, μέρη που δεν χόρτασαν αυθαίρετα και μίζες της πολεοδομίας και μπιτς-μπαρ, η αδιαφορία καίει... Όχι σαν καντήλι μνήμης μα σαν άσβεστος καημός ενός λιγούρη που απ' την ώρα που γεννήθηκε ήθελε να είναι κάποιος άλλος από αυτό που ήταν. Είναι θέμα ταυτότητας, οι εμπρησμοί το καλοκαίρι δείχνουν περίτρανα τι δεν ήμασταν ποτέ, κι ούτε ποτέ θα γίνουμε... παρά μόνο αυτοί "που μπάζωσαν τα Ρέματα που ξέραναν τους Ποταμούς", αυτοί που δεν θέλησαν να έχουν μήτε χτες μήτε αύριο, ικανοί μόνο να εξαφανιστούν.
Αφού φιγουράρουν για λίγο ως καταφερτζήδες του τίποτα. 
Η αδιαφορία μας, είναι που καίει πιο πολύ απ την φωτιά.
Δεν μας αρκούν τα 100 περσινά θύματα για να συνέλθουμε από αυτή την παθογένεια, μάθαμε να είμαστε σε απόσταση από το τραγικό, ξεχνώντας πως ακριβώς γι΄αυτό εμείς είμαστε οι πιο τραγικοί ήρωες τούτης της ζωής. 
Εν τω μεταξύ πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σε σώζουν, κι αυτοί που θα σε ντρέπονται, αυτοί που θα στεναχωριούνται κι αυτοί που θα διασκεδάζουν "γιατί η ζωή μας είναι λίγη", πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα αποφασίζουν κι αυτοί που τυφλά θ' ακολουθούν, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σε κοιτούν κατάματα κι αυτοί που θα αλλάζουν δρόμο για να σ' αποφύγουν, αυτοί που θα νοιάζονται κι αυτοί που σταθερά θα αδιαφορούν πέρα από το τομάρι τους, πάντα θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Άνθρωποι που θα τ' αντέξουν όλα αυτά, δεν ξέρω αν θα υπάρχουν, φοβάμαι μήπως γίνουμε όλοι στατιστικές σε έρευνες αγοράς που από καιρό θα είναι κατεδαφισμένη από αλλεπάλληλους εμπρησμούς...
Όπως έχει γράψει κι ο Eiríkur Örn Norðdahl στο "ΤΟ ΚΑΚΟ" που κυκλοφόρησε πριν 2 καλοκαίρια στα ελληνικά απο τις Εκδόσεις Πόλις: "Eχουμε καθυποτάξει την ανθρωπιά μας σε πολιτικά ιδεώδη που τα θέτουμε σε εφαρμογή χωρίς να τα αμφισβητούμε καθόλου, μα κανένας ποτέ δεν άλλαξε τον κόσμο σηκώνοντας απλά με αδιαφορία τους ώμους του."

Καλό 15Αύγουστο σε όλους.
Τέλλος Φίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: