Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

"Πολιτικός Κυνισμός" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 27/11/2013)


.............................................................



Πολιτικός Κυνισμός

 

 του Απόστολου Διαμαντή

Photo: A Cynical Young Man @flickr Photo: A Cynical Young Man @flickr

Η κατάσταση έχει πλέον εκτραχυνθεί. Δυο κυνικές δηλώσεις υπουργών προχθές, του Στουρνάρα στην Ανατροπή του Mega και του Άδωνι στον Χατζηνικολάου, δείχνουν πως έχουμε φτάσει στον απόλυτο χωρισμό μεταξύ εξουσίας και πολιτών. Είναι τέτοιος αυτός ο χωρισμός, ώστε πλέον δεν τίθεται θέμα ούτε καν για πολιτική συζήτηση. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.
Τι δήλωσαν οι υπουργοί: Ο Στουρνάρας, αφού ισχυρίστηκε στον εμβρόντητο Πρετεντέρη ότι δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους και πρέπει να τους αυξήσουμε και ότι επίσης ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος όλων, είπε και το πραγματικά αμίμητο: «Μα τι άλλο να κάνουμε; Τόσους ανθρώπους βάζουμε στη φυλακή καθημερινά, έχουμε δημεύσει τόσες περιουσίες»!
Όσοι απορούν με τον απόλυτο αυτό κυνισμό, θα πρέπει να θυμηθούν δεκάδες παρόμοιες δηλώσεις σε παρόμοιες ιστορικές συνθήκες. Πάντα, όταν μια μεγάλη οικονομική κρίση ξεσπά, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και οι μάσκες πέφτουν: από τη μια μεριά οι τραπεζίτες και το τοκογλυφικό κεφάλαιο, από την άλλη ο λαός. Πλήρης διάσταση. Όταν ο γαλλικός λαός δεν μπορούσε να πληρώσει τους βαρύτατους φόρους στο κράτος και τους γαιοκτήμονες, κατά την μεγάλη κρίση του 18ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα έχανε την περιουσία του και οι τιμές ανέβαιναν συνεχώς, οι υπουργοί του Λουδοβίκου απελευθέρωναν το εμπόριο για να αυξηθεί η παραγωγικότητα! Και επίσης έβαζαν και νέους φόρους, διότι το γαλλικό κράτος είχε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, χωρίς όμως να θίγουν τα φεουδαλικά προνόμια. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε.
Εάν στη θέση των φεουδαλικών υποχρεώσεων βάλουμε τις σημερινές τραπεζικές, μπορούμε άνετα να κατανοήσουμε τη δήλωση Στουρνάρα. Ο υπουργός βλέπει γύρω του τραπεζίτες που έχουν πρόβλημα, δημόσια ταμεία που έχουν πρόβλημα. Μόνον αυτό βλέπει. Και τι κάνει; Βάζει όποιον βρει εύκαιρο στη φυλακή, φορολογεί ό,τι μπορέσει και ετοιμάζεται και για δημεύσεις ακινήτων. Το τι θα κάνουν οι άνθρωποι δεν τον απασχολεί καθόλου. Αυτός όμως είναι ο ασφαλής τρόπος να τινάξεις τα πάντα στον αέρα και φυσικά να χάσεις άμεσα τον πολιτικό έλεγχο. Ο Στουρνάρας δεν έχει αντιληφθεί ούτε καν τη σημασία της πιο γνωστής δήλωσης του Κένεντι: «όταν μια κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που είναι οι φτωχοί, δεν θα μπορέσει να σώσει και τους λίγους που είναι οι πλούσιοι». Η κυνικότητα της δήλωσης Στουρνάρα, δείχνει με απόλυτη καθαρότητα ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διέξοδος με τη σημερινή κατάσταση και πιθανόν να οδηγηθούμε σε μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος γενικά. Όταν οι υπουργοί ενεργούν ως τραπεζίτες, τότε το παιχνίδι της πειθούς έχει χαθεί.
Και πάμε στον απίθανο Άδωνι. Αυτός πάλι είπε το εξής, αντιγράφοντας τον Μιτ Ρόμνεϊ και το Πάρτι Τσαγιού: «Εάν, κύριε Χατζηνικολάου, κάποιος δεν θέλει να πάρει το φτηνό φάρμακο που του δίνουμε εμείς και θέλει να πάρει το ακριβό, γιατί πρέπει το κράτος να τον καλύψει; Υπάρχουν για παράδειγμα αστικές συγκοινωνίες που όλοι χρησιμοποιούμε. Εάν εσείς θέλετε να πάρετε ταξί, πρέπει να σας πληρώσει το κράτος την κούρσα;»!
Νομίζω δεν χρειάζεται σχόλιο, σ’ αυτήν την προκλητική δήλωση. Εκείνο που θα πρέπει κάποιος να πει στον Άδωνι και στον Σαμαρά, είναι ότι η καρδιά του διεθνούς νέο-φιλελευθερισμού, η ίδια η Αμερική, διά του Ομπάμα, έχει επιβάλει έναν ήπιο κεϋνσιανισμό, διότι προφανώς βλέπει τα εκατομμύρια των πολιτών που κοιμούνται στον δρόμο και τρώνε σκουπίδια. Με τα δεδομένα αυτά τυπώνουν χρήμα, ενισχύουν τις κρατικές πρόνοιες και επίσης υιοθετούν μέτρα δημόσιας ασφάλειας και υγείας.
Και ενώ οι ίδιοι οι Αμερικανοί, δηλαδή οι θιασώτες της παντοδυναμίας της αγοράς, έχουν εδώ και χρόνια κάνει μεγάλη στροφή, εδώ στην Ελλάδα, ο Άδωνις θέλει να μας υποχρεώσει να καταπίνουμε φάρμακα από γενόσημα του Μπαγκλαντές, για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη του κράτους, έτσι ώστε να γεμίζει το σακούλι της Μέρκελ που περιμένει τις δόσεις της. Διότι ό,τι εξοικονομούμε μπαίνει στο σακούλι των δόσεων.
Διπλός, εξωφρενικός κυνισμός. Νομίζω ότι κάποιοι μέσα στη ΝΔ θα πρέπει να ξανασκεφτούν προς τα πού ακριβώς πάνε. Πάνε σε ιστορική εκλογική συντριβή. Και οδηγούν τη χώρα σε πολιτική άβυσσο. Τι να κάνουν; Ή να διώξουν τους κυνικούς υπουργούς τους ή να παραδώσουν σε μια άλλη κυβέρνηση, που δεν θα παρομοιάζει τον βαριά άρρωστο με ταξί που τρέχει.
*O Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: