Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ (ποιητής) «Να ξεφορτωθούμε δημοκρατικά αυτούς που απειλούν τη Δημοκρατία» Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013)


.......................................................




ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ (ποιητής)

«Να ξεφορτωθούμε δημοκρατικά αυτούς που απειλούν τη Δημοκρατία»

 

«Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ημίμετρα ούτε με πρόνοιες της στιγμής, αλλά μετωπικά. Να αλλάξουν και γρήγορα οι κοινωνικοοικονομικές περιστάσεις που τους έφεραν σε έξαρση. Τέλος τα καταστροφικά Μνημόνια, τα μέτρα λιτότητας και η επιτήρηση»

Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης είναι ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους, ο οποίος σήκωσε πρωίμως το ανάστημά του μπροστά στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. 


«Οταν έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό, κάποιοι με χλεύασαν, αλλά πολύς κόσμος με υποστήριξε. Δυστυχώς, η προειδοποίησή μου επαληθεύτηκε με τον τραγικό χαμό ενός νέου καλλιτέχνη», λέει ο Νάνος Βαλαωρίτης 


 «Οταν έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό, κάποιοι με χλεύασαν, αλλά πολύς κόσμος με υποστήριξε. Δυστυχώς, η προειδοποίησή μου επαληθεύτηκε με τον τραγικό χαμό ενός νέου καλλιτέχνη», λέει ο Νάνος Βαλαωρίτης Είχε προειδοποιήσει, ήδη από την 29η Μαΐου 2013, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θ' αργήσουμε να θρηνήσουμε θύματα. Η προφητική επιστολή του επικαιροποιείται, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ας τον (ξανά) ακούσουμε τι λέει σήμερα:
«Δυστυχώς, επαληθεύτηκα»
* Είχατε προειδοποιήσει για τις καθημερινές βιαιοπραγίες του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Δημήτρη Φύσσα;
- Πριν απαντήσω σ' αυτό, θέλω να δικαιολογήσω την, υπό αμφισβήτηση από μερικούς, πρακτική ποιητών να αλληλογραφούν με τον ανώτατο άρχοντα... Ο Οβίδιος (εις μάτην) με τον Αύγουστο, να τον συγχωρέσει, ο Πτωχοπρόδρομος με τον Αυτοκράτορα να τον ελευθερώσει (και μάλιστα από τη γυναίκα του, σε στίχους)! Ο Γκίντερ Γκρας με τον Βίλι Μπραντ και τον Σρέντερ κι άλλους καγκελάριους... Το ίδιο ο Παλαμάς και ο Σικελιανός με τον Βενιζέλο, ο Αρ. Βαλαωρίτης συνομιλούσε με τον Γεώργιο Α'. Και πόσοι Αγγλοι ποιητές δεν αλληλογραφούσαν με τον Ντισραέλι. Ο Μαλρό, με τον Ντε Γκολ, κ.ο.κ.
Μετά τις δηλώσεις του μητροπολίτου Παύλου, που τα λέει όλα, μπορώ να προσθέσω ότι τις βαρβαρότητες αυτές τις έμαθα πολύ νωρίς από ανθρώπους που εργάζονταν για μας, κυρίως νόμιμοι από τις Φιλιππίνες. Ηταν τα θύματα νυχτερινής βίας χάνοντας και τη ζωή τους από ανελέητο ξυλοκόπημα από μαυροφορεμένους τραμπούκους της Χ.Α. Αυτό ξύπνησε τα αντανακλαστικά μου, μετά τις τρεις άλλες φασιστικές δικτατορίες που είχα ζήσει. Και στις οποίες είχα αντισταθεί όπως μπορούσα.
Γνώριζα ότι αυτή η βία θα στρεφόταν γρήγορα εναντίον μας γιατί ήταν ήδη πολύ προχωρημένη. Δεν ήθελα να ζήσω μια τέταρτη φασιστική δικτατορία και μάλιστα με ανοιχτά ναζιστικά σύμβολα και μεθόδους ενέργειας. Βέβαια δεν με άκουσαν, και μάλιστα ορισμένοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς με χλεύασαν. Αλλά πολύς κόσμος με υποστήριξε. Δυστυχώς, η προειδοποίησή μου επαληθεύτηκε με τον τραγικό χαμό ενός νέου καλλιτέχνη.
* Πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ή μ' αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα θυματοποιηθεί και θ' αυξήσει τα ποσοστά της στο εκλογικό σώμα;
- Θα απαντήσω μ' ένα παράδοξο παράδειγμα από την τουρκική Ιστορία και μάλιστα στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1826 ο σουλτάνος Μαχμούντ ο Β' αποφάσισε να ξεφορτωθεί τους αστυνομικούς του, τους γενίτσαρους που είχαν γίνει κράτος εν κράτει. Και είχαν ανατρέψει τον προκάτοχό του, Σελίμ. Τους έστησε παγίδα, πήρε από κάθε σώμα τους εκλεκτούς, τους απομόνωσε και τους έσφαξε. Οι υπόλοιποι επαναστάτησαν, αλλά τους εξολόθρευσε στο στρατόπεδό τους.
Εμείς δεν χρειαζόμαστε γενίτσαρους. Σήμερα έχουμε άλλα μέσα να ξεφορτωθούμε δημοκρατικά αυτούς που απειλούν τη Δημοκρατία. Και τούτοι έχουν σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος, τρομοκρατώντας και δολοφονώντας προς αυτή την κατεύθυνση... Είναι σαφές: πιάστε τους και φυλακίστε τους πριν διαβρώσουν κι άλλο τα σώματα ασφαλείας.
«Τέλος τα χαϊδέματα»
Το λένε ανοιχτά ότι είναι παραστρατιωτική οργάνωση, τι άλλο θέλετε: Και καθαρίστε τα σώματα ασφαλείας από τους συμπαθούντες. Ενεργήστε δραστήρια και αμέσως πριν σας πιάσουν στο ύπνο, όπως οι Παπαδόπουλοι τη νόμιμη κυβέρνηση και ανοίξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Να τεθούν εκτός νόμου οι στολές, οι παρελάσεις, οι διάφορες εκδηλώσεις και τελετές μίσους ή εκδίκησης. Και ο ρατσισμός να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, είτε λεκτικός είτε σε πράξεις. Η δημοκρατία έχει όλα τα μέσα να αμυνθεί. Και τέλος τα χαϊδέματα του ναζιστικού θηρίου. Μόνο τον ενδυναμώνουν και τον αποθρασύνουν.
* Σας βρίσκει σύμφωνο η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τη συγκυβέρνηση; Μήπως έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα;
- Υπάρχει πάντα τρόπος να κηρυχθούν εκτός νόμου ορισμένες πράξεις, δηλώσεις συμπεριφορές, ακόμα και μέσα στη Βουλή, κι αφήστε τις ατέρμονες τυπολογίες. Οταν πρόκειται για αριστερούς, η ενέργεια είναι ταχύτατη. Για δεξιούς, τα σώματα, οι διαδικασίες αδρανούν. Να διαλυθούν αμέσως πρώτα τα τάγματα εφόδου και κατόπιν όλα τα άλλα. Να που ανέβηκαν οι δημοσκοπήσεις της Ν.Δ. με τα πρώτα μέτρα. Αλλιώς αν δεν τα πάρετε, έστω και κομματικά, θα πέσετε πολύ χαμηλά. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι αυτά έκαναν για τους χιτλερικούς στη γερμανική Βουλή και την πλήρωσαν.
Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κοινωνικές πρόνοιες της στιγμής ούτε με ημίμετρα. Αλλα μετωπικά. Κατόπιν να αλλάξουν και μάλιστα γρήγορα οι κοινωνικοικονομικές περιστάσεις που τους έφεραν σε έξαρση. Τέλος τα καταστροφικά Μνημόνια και μέτρα λιτότητας και επιτήρησης. Ο φασισμός έχει δύο όψεις: εκείνη που τον έθρεψε και εκείνη που τον εκτελεί. Οι Ευρωπαίοι και η ολιγωρία μας, και ιδιαίτερα της πολιτικής ελίτ, τον δημιούργησαν. Αυτοί που τον εκτελούν, μια χούφτα από άρρωστους ψυχωτικούς του εγκλήματος.
«Σνομπισμός»
* Δεν είναι ένα είδος ρατσισμού το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία κινητοποιήθηκε -χωρίς να θέλω να αμαυρώσω τη μνήμη του νεκρού- έπειτα από τη στυγερή δολοφονία ενός Ελληνα;
- Και μάλιστα μόνο διάσημου Ελληνα. Αν ήταν κάποιος κοινός θνητός, δεν θα είχαμε τέτοια αντίδραση. Κι αν ήταν και κνίτης, ακόμα χειρότερα. Θα έλεγαν ότι έφταιγε το θύμα. Ενας δημοφιλής ράπερ είναι άλλη υπόθεση και μάλιστα νέος, που ξεσηκώνει τους νέους που ταυτίζονται με αυτόν. Αυτό δεν είναι ρατσισμός, αλλά σνομπισμός, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία σε όλα τα στρώματα.
* Φαντάζομαι ότι είδατε το πρόσωπο του δολοφόνου και διαβάσατε περί τίνος πρόκειται. Είναι μόνον ιδεολογικοί και πολιτικοί οι λόγοι; Μήπως λειτούργησε ως πληρωμένος δολοφόνος;
- Δεν μπορώ να τα γνωρίζω ακριβώς. Αλλά από τη στάση του την εντελώς άνετη και μάλιστα ελαφρή έδειχνε έναν επαγγελματία που πιθανόν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες δουλειές. Ερωτήσεις του τύπου είμαι στο σωστό δρόμο, ποιος είναι ο στόχος! Κι αν ήταν λάθος το θύμα και του έλεγαν δεν ήταν αυτός ο στόχος, θα ήταν μαύρο χιούμορ. Υπήρξαν στο παρελθόν τέτοιες περιστάσεις. Οσο για την εύκολη σύλληψή του, μοιάζει να είχε πλάτες. Η έρευνα πρέπει να τα φέρει αυτά στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: