Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τάισαν τον Φρανκεστάιν το πρωί, τον φυλάκισαν το βράδυ. Του Σ. Κούλογλου (03 Οκτ 2013 | SteliosKouloglou tvxs.gr)


..........................................................




Τάισαν τον Φρανκεστάιν το πρωί, τον φυλάκισαν το βράδυ.

Του Σ. Κούλογλου

tvxs.gr/node/139961
 
Του Παναγιώτη Τζάμαρου
(Fosphotos)
 
H προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου σώζει τα προσχήματα για την Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση. Η πρώτη, δια του Αρείου Πάγου, είχε χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, αλλά αυτό καθόλου δεν εμπόδισε ανακριτή και εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν χθες το πρωί βασικά στελέχη της, που έχουν πρωτοστατήσει σε δολοφονικές επιθέσεις και στην εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου-και θανάτου. Η δεύτερη είχε προκαταβολικά “πουλήσει” την εξάρθρωση στο εξωτερικό και θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν απελευθερωνόταν το βράδυ και ο Φύρερ, κλοτσώντας και καμιά δεκαριά δημοσιογράφους κατά την έξοδο, όπως έκανε νωρίτερα ο Κασιδιάρης, σε μια ακόμη επίδειξη χρυσαυγίτικου πολιτισμού.
Στην φυλακή οδηγήθηκε και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γ. Πατέλης, που είχε άμεση εμπλοκή στο έγκλημα από όπου ξεκίνησαν όλα: στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου που έκανε το λάθος να έχει διαφορετική άποψη από τους νεοναζί. Ανακριτής και εισαγγελέας δεν πείστηκαν προφανώς από τις έωλες δικαιολογίες Μιχαλολιάκου, ότι δηλαδή είχε παραχωρήσει τα κινητά του τηλέφωνα στο “κόμμα”(που λέει ο λόγος κόμμα) τα οποία δήθεν καλούσε ο Πατέλης το βράδυ του εγκλήματος. Είναι ακόμη αδιευκρίνιστο αν οι δικαστικοί λειτουργοί πήραν υπόψιν τους και το καταστατικό του κόμματος, που δίνει απεριόριστη εξουσία στον αρχηγό και το οποίο -καταστατικό- έσπευσαν να αρνηθούν τα στελέχη, σε μια ακόμη επίδειξη ανδρείας.
Νωρίτερα όμως χθες, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος ο ¨φαλακρός¨συνοδηγός του Ρουπακιά, που είχε αφήσει το κινητό-και την ταυτότητα του- μέσα στο αυτοκίνητο του δολοφόνου. Ο Ρουπακιάς προσπάθησε να τον καλύψει με μια εξ ίσου έωλη,φαιδρή δικαιολογία, ότι δηλαδή ο “φαλακρός” είχε ξεχάσει στο αυτοκίνητο το κινητό του από την προηγουμένη. Το γιατί προφυλακίστηκε ο Πατέλης αλλά όχι και ο “φαλακρός” που ήταν παρών στην δολοφονία, αποτελεί ένα ακόμη ερωτηματικό στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Γενικότερα, ο απολογισμός από τις συλλήψεις του Σαββάτου μέχρι την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Η μη προφυλάκιση των Κασιδιάρη και ΣΙΑ αναθάρρησε τον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης. Το μεγαλύτερο και πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι παρουσιάστηκαν ρωγμές στην θέληση της πολιτείας να τσακίσει το νεοφασιστικό, εγκληματικό φαινόμενο, γεγονός που δεν διευκολύνει το σπάσιμο της "ομερτά" και το να ανοίξουν τα στόματα όσων θέλουν αλλά φοβούνται να αποχωρήσουν από την οργάνωση και να μιλήσουν. Με τους Κασιδιάρηδες στη φυλακή, η ΧΑ θα έμενε ακέφαλη,πιθανότατα διαιρεμένη σε αντιμαχόμενες πτέρυγες, ενώ τώρα θα παραμείνει συσπειρωμένη γύρω από το αίτημα της απελευθέρωσης του Φύρερ. Για να ανατραπεί αυτή η κάκιστη εξέλιξη θα χρειαζόταν συνεχή και συστηματική προσπάθεια από την πολιτεία, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί: ανατριχιάζει κανείς και μόνο στην ιδεά ότι αυτό συνοθύλευμα ανικάνων που διοικεί τη χώρα θα καλείτο να αντιμετωπίσει μια εθνική κρίση, μεγαλύτερη από την σημερινή όπου τα έχει κάνει θάλασσα.
Ομως, από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι τραμπουκισμοί του Κασιδιάρη αμέσως μετά την απελευθέρωση του, τον εκθέτουν στα μάτια των πιο χαλαρών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, την στιγμή που αποδείχθηκε ότι οι αποφασισμένοι είναι καμιά εκατοστή μέλη των ταγμάτων εφόδου που συγκεντρώθηκαν  στην ΓΑΔΑ και την Ευελπίδων. Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν οι συνεχείς αποκαλύψεις, από την μαστροπεία και τις επικερδείς μπίζνες των Ελληναράδων στον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι τις πινακίδες με την οδό Χίτλερ στο σπίτι του Παππά.
Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν ο τελευταίος , στην σημερινή του απολογία, θα απαρνηθεί τον Χίτλερ και τους ναζί που τόσο θαυμάζει, όπως έκαναν οι θρασύδειλοι κατηγορούμενοι συνάδελφοι του. Η σημερινή απόφαση για την απελευθέρωση ή την προφυλάκιση του “υπαρχηγού", όπως χαρακτηρίζεται ο Παππάς στο πόρισμα του Αρειου Πάγου, θα είναι και μια ένδειξη για το αν ανακριτής και εισαγγελέας έχουν πάρει υπ όψη τους το πραγματικό καταστατικό της οργάνωσης.
Στα θετικά της ιστορίας θα πρέπει επίσης να προστεθεί και το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από τους χθεσινούς λεονταρισμούς Κασιδιάρη-Παναγιώταρου, η εγκληματική συμμορία δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να δρα ανενόχλητη, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη των διασυνδέσεων της με την Αστυνομία και την φυλάκιση ορισμένων επίορκων αστυνομικών. Το γεγονός όμως ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να προσέχει τις κινήσεις της από εδώ και στο εξής, είναι εξαιρετικά κρίσιμο: γιατί η ύπαρξη και η αναπαραγωγή του κτήνους εξασφαλίζεται επειδή δρα σαν κτήνος, όχι επειδή συνοδεύει-που δεν συνοδεύει- γιαγιάδες στα ΑΤΜ. Επιπλέον, η προφυλάκιση Μιχαλολιάκου και οι δικαστικές περιπέτειες των υπόλοιπων πρωτοκλασάτων πιθανώς να αναγκάσουν τον ηγετικό  πυρήνα να κάνει κινήσεις για να διασωθεί, παρατώντας τα μικρά και μεσαία εκτεθειμένα στελέχη στην μοίρα τους.
Απο κει και μετά, η απαλλαγή από τον εφιάλτη της Χρυσής Αυγής θέλει χρόνο και ασφαλώς σχετίζεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά του χρέους και φυσικά την ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το επίπεδο, στα θετικά των τελευταίων ημερών πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε στα κεραμίδια μετά τις αποφυλακίσεις αλλά αντίθετα- με τις δηλώσεις Τσίπρα για τον σεβασμό της δικαιοσύνης- συμπεριφέρθηκε όπως αρμόζει σε αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατα τα άλλα, και παρ ότι η πολιτική καταστροφή τελικώς αποφεύχθηκε, ο προχειρότατος και επικοινωνιακός χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση ήρθε να υπογραμμίσει αυτό που συμβαίνει και με τα δεινά όλης της χώρας:  τα κόμματα που έφεραν την χώρα στα σημερινά χάλια δεν μπορούν να την βγάλουν από αυτά και επειδή είναι τα ίδια που δημιούργησαν τον Φρανκεστάιν, δεν μπορούν απαλλάξουν την χώρα από αυτόν. Γι΄αυτό το πρωί τον τάισαν και το βράδυ τον φυλάκισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: