Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"Ονειρεύομαι τρεις θαρραλέους αφελείς" της Αννας Δαμιανίδη ("Εφημερίδα των Συντακτών" 1/10/2013)

........................................................
 
"Εφημερίδα των Συντακτών" (01/10/13)

Ονειρεύομαι τρεις θαρραλέους αφελείς



     
Της Αννας Δαμιανίδη

Αν μπορούσαμε να βγάλουμε από πάνω μας το μίασμα του φόνου όπως βγάζεις ένα βρόμικο πανωφόρι και το πετάς, να βρούμε το σώμα μας προσεγμένο, αναπτυγμένο σωστά με άσκηση και υγιεινή διατροφή. Καλά θα ήταν. Να μην υπήρχαν επιπλοκές, ανάγκη για αυτοκριτική σε τόσες φιλοπόλεμες, μεγαλόστομες, βίαιες διακηρύξεις, τόσο κατεδαφιστικές κριτικές. Ομως υπάρχει αυτή η ανάγκη. Ακόμα οι χρήστες των λέξεων που ισοπεδώνουν, διαστρεβλώνουν και απορρίπτουν τα πάντα, τις ίδιες χρησιμοποιούν.

Την επαύριο μιας μέρας που θα μπορούσε να φέρει κάθαρση, έστω και σαν συναίσθημα, έστω και για λίγες ώρες, ξαναρχίζουν το τροπάριο περί συστήματος που είναι ο μεγάλος τους εχθρός, και είχε μακρύ χέρι τον ναζισμό, και προσπαθούν με περίπλοκους συλλογισμούς που ουσιαστικά νεκρώνουν τη σκέψη να βγάλουν συμπέρασμα από γεγονότα που εμείς θεωρούμε δημοκρατικές νίκες κι εκείνοι περιδινίσεις του φιδιού που αποκαλούν σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο.

Θα ήθελα λοιπόν, κάτι τέτοιες μέρες που παίρνω θάρρος και δειλά ελπίζω πως θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε για τον τρόπο που μιλάμε, για τον τρόπο που οραματιζόμαστε το μέλλον και για τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, θα ήθελα μια γερή δόση αυτοκριτικής και από τους αριστερούς και από τους δεξιούς για τη γλώσσα και την αδιαλλαξία τους. Να βρεθεί κάποιος αφελής τις επόμενες μέρες στις συζητήσεις τους και να πει, ας μη βάλουμε πια τη λέξη «θάνατος» στα συνθήματά μας. Ούτε στους τοίχους, πουθενά. Τη λέξη «τσακίστε» τον έναν ή τον άλλον. Τσακίστε τους φασίστες, ακόμα κι αυτό. Ή τη φράση «Κάτω τα ξερά σας…».

Επίσης στις επιτροπές που ετοιμάζουν τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία, να βρεθεί ένας άλλος αφελής και να πει, ας μην κάνουμε παρέλαση, ας μη μάθουμε στα παιδιά να τραγουδούν εμβατήρια. Ας οργανώσουμε μια βραδιά χωρίς Βέμπο, ή έστω με τη Βέμπο πριν κάνει όλα της τα τραγούδια πολεμικά, κι ας χορέψουμε σουίνγκ σε μια γιορτή, χόρευαν σουίνγκ τότε, οι άνθρωποι που έζησαν τον πόλεμο είναι πια πολύ γέροι, θα πεθάνουν και δεν θα μας δουν ποτέ να προσπαθούμε να χορέψουμε όπως εκείνοι.

Χόρευαν επίσης, λέει η μαμά μου, μπούκι μπούκι και τανγκό ή φοξ τροτ; Δεν θυμάμαι. Να προτείνει κάποιος μια έρευνα, τι χόρευαν οι άνθρωποι τότε, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας όταν το αίμα τους έβραζε και ήθελαν έρωτα, όχι πόλεμο, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν.

Κι έναν ακόμα τύπο θα ήθελα, αλλά αυτό πια ξεπερνά τα όνειρά μου, στο ίδιο το υπουργείο Παιδείας να πει, φτάνει πια ο μιλιταρισμός, καταργείται η παρέλαση κι ας βρουν άλλους τρόπους να γιορτάσουν.

Αυτό θα ήθελα μόνο, τρεις αφελείς σε χώρους ασβεστοποιημένους από τη συντήρηση, όπως είναι οι διάφορες διεκδικητικές οργανώσεις, τα σχολεία, οι υπουργικοί διάδρομοι, τρεις τέτοιους αφελείς να βρουν το θάρρος να κάνουν τρελές προτάσεις.*

*Σχολιάζω: Η υπογράμμιση με την έντονη γραμματοσειρά είναι δική μου. Το ίδιο συμβαίνει και στην πιο κάτω ανάρτηση του Νάνου Βαλαωρίτη. Κοινό περιεχόμενο των υπογραμμισμένων αποσπασμάτων το αίτημα για την κατάργηση των παρελάσεων και οποιασδήποτε εκδήλωσης που επιδεικνύει τη θεσμοποιημένη βία του κράτους και της κοινωνίας μας. Αν κάποια στιγμή αναλάβει την κυβέρνηση η Αριστερά και δεν το κάνει, τούτο θα σημαίνει ότι δεν είναι φιλειρηνική δύναμη και ότι δεν είναι Αριστερά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: