...............................................................
Νέα Σμύρνη: Η καταστολή ως νέα "κανονικότητα"
έγραψε η Νικόλ Λειβαδάρη
(tvxs.gr, 8.3.2021)
Στην Νέα Σμύρνη η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν ασκείται απλώς στην καταστολή – έδειξε ότι χτίζει την νέα «κανονικότητα της καταστολής». Πολιτεύεται δια του εκφοβισμού, ποινικοποιεί την αμφισβήτηση και, με άλλοθι την πανδημία, εξελίσσει τον αυταρχισμό σε μοντέλο εξουσίας.
Στην Νέα Σμύρνη όμως η κυβέρνηση μπορεί και να διάβηκε τον Ρουβίκωνα. Διότι αφενός κάποιοι άφησαν την αστυνομία να θεωρεί πως αυτή η νέα «κανονικότητα» σημαίνει να τρώει, απρόκλητα, ο κόσμος ξύλο μέρα μεσημέρι στις πλατείες, και αφετέρου διότι ο σκληρός μηχανισμός προπαγάνδας, με τον οποίο επιχειρήθηκε – ξανά – να θαφτεί η πραγματικότητα, τράκαρε σε λαϊκή οργή.
Επ’ αυτών, ο πρώτος που είναι πολιτικά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα, κατά Χρυσοχοίδη, «λυμένα χέρια» των αστυνομικών κάνουν πολιτική ζημιά στην ΝΔ, είναι όμως η πρώτη φορά που στο Μαξίμου υπήρξαν εισηγήσεις για απόδοση ευθυνών έστω και σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Και τούτο διότι η ΕΛΑΣ δεν διέπρεψε χθες μόνον σε ακραία προληπτική καταστολή, αλλά ελέγχεται και για κατασκευή ψευδούς άλλοθι: Με τα βίντεο του ξυλοδαρμού-σοκ να διατρέχουν το διαδίκτυο, οι πρώτες διαρροές της αστυνομίας έκαναν λόγο για 30 αντιεξουσιαστές που επιτέθηκαν στην ομάδα ΔΙΑΣ. O ίδιος ισχυρισμός επαναλήφθηκε αργότερα στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ - «η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων» - παρ’ ότι όλα τα βίντεο, εικόνες και μαρτυρίες βεβαίωναν πως οι μόνοι «αντιεξουσιαστές» που βρίσκονταν στην πλατεία ήταν ανύποπτα... παιδάκια με ποδήλατα και παππούδες. Κι ακόμη και η, καθυστερημένη, ανακοίνωση για διεξαγωγή ΕΔΕ αναφέρεται σε «βίντεο που εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες». Παρ΄ότι, επίσης από όλα τα βίντεο, καμία συμπλοκή δεν φαίνεται , παρά μόνον αστυνομικοί να εφορμούν στον κόσμο και να χτυπούν με γκλομπ έναν άνθρωπο που δεν πρόβαλε καμία αντίσταση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε να παρακάμψει τα προφανή ερωτήματα δια του συνήθους αντιπερισπασμού – ήτοι, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση που «επενδύει στην ένταση και την όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος». Όμως το κλίμα ήταν βαρύ χθες το βράδυ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Μαξίμου, η κυβέρνηση άργησε για μια ακόμη φορά να δει το μέγεθος του ολισθήματος, κι όταν αντιλήφθηκε την ένταση της κοινωνικής αντίδρασης ορισμένοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο εισηγήθηκαν ακόμη και παραιτήσεις. Όχι προς ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αλλά για λόγους επικοινωνιακούς – για να μείνει εκτός του κάδρου της Νέας Σμύρνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επί του παρόντος αυτό δεν δείχνει να επιτυγχάνεται, καθώς η αστυνομική βία της πλατείας έφερε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μέτωπο απέναντι όχι μόνον στην κυβέρνηση, αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε ότι «η αστυνομική βία αποτελεί πρωθυπουργική επιλογή», το ΜΕΡΑ25 δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης χτίζει ένα βίαιο αστυνομικό κράτος» και, ταυτόχρονα, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση για «να προστατεύσουμε την Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη».
Παραπλεύρως, το πρωθυπουργικό Γραφείο χρεώνεται, ως κατά το νόμο πολιτικά υπεύθυνο πλέον, και το νέο ατόπημα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
Αυτή την φορά ήταν το ΑΠΕ που μετέτρεψε σε – αδιασταύρωτη – «είδηση» την διαρροή της αστυνομίας και την μετέδωσε με τίτλο «Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ».
Τα υπόλοιπα ανέλαβαν να τα διεκπεραιώσουν και να τα εμπλουτίσουν δεκάδες μεγάλες ιστοσελίδες, ανακαλύπτοντας μεταξύ άλλων «ενέδρα» των εν λογω «ατόμων» στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και «μάχες με σώμα» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Αργότερα, με τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης να χειροκροτούν από τα μπαλκόνια την πορεία κατά της αστυνομοκρατίας, επιχείρησαν να τα μαζέψουν και να ανασκευάσουν. Η ελληνική δημοσιογραφία όμως είχε ήδη εγγράψει, μαζί με την ελληνική αστυνομία, την υποθήκη του δικού της «I can’t breath». Και η κυβέρνηση είχε κάνει ένα ακόμη τυφλό βήμα στην στρατηγική της έντασης και της συσσώρευσης κοινωνικής οργής...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου