Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το άλλο με την «αριστερή παρένθεση» το ξέρετε; Tvxs Ανάλυση (tvxs.gr, 07 Ιουλ. 2014)

.............................................................

Το άλλο με την «αριστερή παρένθεση» το ξέρετε;

Tvxs Ανάλυση

 
tvxs.gr, 07 Ιουλ. 2014
Ο βουλευτής Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν διέψευσε το ρεπορτάζ της Realnews κατά το οποίο εισηγήθηκε στον Α. Σαμαρά να προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο, μετά τον Σεπτέμβριο και πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντός της Βουλής για την ανάδειξη νέου ΠτΔ. Έτσι, σύμφωνα με αυτή την εισήγηση, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, η ΝΔ θα μπορεί να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, με αφορμή την εκλογή ΠτΔ αφού η Κουμουνδούρου δεν θα μπορεί να μαζέψει τις αναγκαίες 180 ψήφους.

Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λίγους μήνες μόνο για να μην τα καταφέρει και να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, επειδή δεν θα μπορέσει να κρατήσει τις υποσχέσεις του και αυτό θα διευκολύνει τον Α. Σαμαρά που θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ακριβώς επειδή θα είναι ορατή η προοπτικής επιστροφής στην εξουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου ευτυχείς με το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» που βγήκε στη φόρα, αλλά αντίθετα υπάρχουν εκτιμήσεις κατά τις οποίες αυτού του είδους τα κόλπα θα αποδειχθούν καταστροφικά για τη Νέα Δημοκρατία.

Η εκλογολογία φουντώνει την ώρα που οργανώνεται ένα σερί θετικών ειδήσεων για την κυβέρνηση: Μετά τη λήξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, έρχεται σήμερα η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η ψήφιση την Τετάρτη του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», ένας ήπιος έλεγχος από την Τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη και στο τέλος της εβδομάδας μια νέα έξοδος  στις αγορές για την έκδοση τριετούς ομολόγους ύψους 3 δισ ευρώ.

Πρόθεση είναι να αξιοποιηθεί πολιτικά-επικοινωνιακά η επίδειξη πυγμής με την απόφαση για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ώστε να κατασκευαστούν εντυπώσεις σύγκρουσης με συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα. Η κυβέρνηση προσβλέπει στο σπάσιμο του μετώπου των 120 εδρών που γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθεί, για να επιτεθεί στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να φτιάξει συμμαχίες.

Το πράγμα μπερδεύεται λόγω των ενδοκυβερνητικών εντάσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μέσω του συνεργάτη του Γ. Ελενόπουλου, «έλουσε» την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη επειδή χρησιμοποίησε τη φράση «λεφτά υπάρχουν» για να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Φαήλος Κρανιδιώτης της ΝΔ «έλουσε» τον Ευ. Βενιζέλο παίρνοντας τη θέση της Κύπριας ευρωβουλευτή στην κόντρα της με τον ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Είναι δύο παραδείγματα που δείχνουν ότι η συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γίνεται δύσκολη όσο μεγαλώνει το εκλογικό άγχος. Υπενθυμίζεται ότι η περίφημη νέα προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης δεν έγινε ποτέ.

Λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 άτομα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα τη Δευτέρα, στην Ελλάδα της κρίσης είναι αποκλεισμένοι από το επίδομα 1.172.817 άνεργοι, λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η νομοθεσία.

Πρόκειται για μια σειρά προϋποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με τον ελάχιστο αριθμό ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο άνεργος. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: