Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Μήπως ήταν το παιχνίδι εξ αρχής χαμένο;...

........................................................


Μήπως ήταν το παιχνίδι εξ αρχής χαμένο;...

















   Δείτε εδώ την πρώτη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ στην Πνύκα στις 24/7/2014, στην 40η επέτειο της Μεταπολίτευσης, στην 40η επέτειο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

   Για να μη μου πείτε ότι αρχίζω με γκρίνια, σπεύδω να δηλώσω ότι ήταν μια καλή συναυλία, την είδα μαγνητοσκοπημένη στην παραπάνω διεύθυνση. Εντάξει, δεν είδα συγκινημένα και χαρούμενα τα πρόσωπα των μουσικών της ορχήστρας, αλλά έπαιξαν καλά κάνοντας με τεχνική αρτιότητα το καθήκον τους - ήταν κι ένα ρεπερτόριο που το ξέρουν καλά. 
   Στέκομαι λίγο εδώ. Ακολουθώντας τις κάμερες και τα πλάνα τους, διακρίνω και αναγνωρίζω μέσα στην ορχήστρα χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες μουσικών που πρωτοστατούσαν πέρυσι το καλοκαίρι στις κινητοποιήσεις για να μην κλείσει η ΕΡΤ. Στην κατάληψη του μεγάρου της Αγ.Παρασκευής διεκδίκησαν και μερικοί έπαιξαν μάλιστα και ρόλο οδηγητή.  Τους βλέπω σήμερα στην ορχήστρα του νέου φορέα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Υπάρχει τρανότερη απόδειξη της νίκης που κατάφερε η κυβέρνηση και της ήττας που υπέστησαν οι εργαζόμενοι της παλιάς ΕΡΤ που αντιστάθηκαν στην αντιδημοκρατική εκτροπή του "κλεισίματος"; Και μάλιστα αυτή η νίκη να επισφραγίζεται με τον πιο ειρωνικό τρόπο, με μια συναυλία  τ α π ε ι ν ω μ έ ν ω ν  μουσικών στην επέτειο της επανόδου της δημοκρατίας στον καταταλαιπωρημένο τόπο μας,  μ π ρ ο σ τ ά  σ τ ο ν  κ υ β ε ρ ν ή τ η  π ο υ  τ ο υ ς  τ α π ε ί ν ω σ ε ;
   Οι προαναφερθέντες μουσικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στον εαυτό τους, πρώτα και κύρια, καθώς είναι μεγάλοι άνθρωποι, με βάση ποια πολιτική εκτίμηση πρωτοστατούσαν πέρυσι και καλούσαν και τον υπόλοιπο λαό σε συμπαράσταση. Ποιες προϋποθέσεις είχαν εξασφαλίσει για την επιτυχία του αγώνα τους; Κι ανάλογα με την απάντηση, να μας εξηγήσουν τη μεταστροφή τους. 
   Στην ίδια διαδικασία "απολογισμού" θα έπρεπε να μπουν και οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν αυτόν τον πολύμηνο, και χαμένο τελικά, αγώνα. Πώς στήριξαν έναν αγώνα που ούτε οι αμέσως ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία τους, όπως αποδείχτηκε ότι δεν ήσαν διατεθειμένοι να τον πάνε μέχρις το τέλος; Είχαν εξασφαλίσει τη ευρεία συναίνεση του κόσμου στην αντίθεση στην αντιδημοκρατική εκτροπή; Όπως φαίνεται όχι. Γι' αυτό και απέτυχε και η φθινοπωρινή κινητοποίηση της αντιπολίτευσης επ' ευκαιρία της πρότασης μομφής. Γιατί πρώτα και κύρια, ο κόσμος αρνήθηκε να υπερασπιστεί ένα φαύλο καθεστώς 30 και 40 χρόνων στην ΕΡΤ (άσχετα αν το να παίρνει εκπομπές στη ΝΕΡΙΤ ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι το ίδιο φαύλο) και δεύτερον, η κυριαρχία του κυβερνητικού κυνισμού ήταν απόλυτη και οι ηρωικές εποχές παρήλθον ως φαίνεται ανεπιστρεπτί. Και ηρωισμούς μπορούν να εμπνεύσουν μόνο όσοι στην 40ετή κοσμογονία του ατομικισμού, του καιροσκοπισμού, της κοινωνικής αναρρίχησης με όλα τα μέσα παρέμειναν πραγματικά ακέραιοι. Και αυτοί ήσαν, και είναι, πολύ λίγοι... 












Δεν υπάρχουν σχόλια: