Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

"Κατάλογος" Του Γιώργου Σταματόπουλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 19/7/2014))

................................................................

Κατάλογος

     
Του Γιώργου Σταματόπουλου

Γιακουμάτος, Βορίδης, Αδωνις, Πρωτόπαπας, Βούλτεψη, Ντινόπουλος, Ψωμιάδης, Ευαγγελάτος, Παπαδάκης, Γραμματικάκης, Τέλλογλου, Τέρενς Κουίκ, Βόζενμπεργκ, Τατιάνα, Βενιζέλος, Σαμαράς, Παπούλιας, Πρετεντέρης, Δένδιας, Μαχαιρίτσας, Σαββόπουλος, Σμαραγδής, Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Χρυσόγελος, Τρεμόπουλος, Τατσόπουλος, Χωμενίδης, Μάρκαρης, Καμίνης, Ψαριανός, Θεοδωράκης (ο Ποτάμιος), Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, Καμπουράκης, Οικονομέας, Μπουτάρης, Δούκας, Μανδραβέλης, Θέμος, Κωστόπουλος, Κασιδιάρης, Μπίστης, Στρατούλης, Τσίμας (!), Τριανταφυλλόπουλος, Νταλάρας, Σπυράκη, Λοβέρδος, Κοττάκης, Παπαχελάς, Στην υγεία μας, ρε παιδιά (!), Λιάγκας, Αρναούτογλου, Τράγκας, Σταρόβας, Ρέμος, Βανδή, Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Μπέος, Σώτη Τριανταφύλλου, Αυτιάς (!), Μητρόπουλος (ο εργατολόγος). Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά δεν έχει νόημα η συνέχισή του.

Ολοι αυτοί καθορίζουν, διαμορφώνουν το γλωσσικό, αισθητικό, πολιτικό, πολιτιστικό αίσθημα της χώρας. Γνωρίζουν τα πάντα. Τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τι στη Συρία, ποιος κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά· ποιος εκμεταλλεύεται τη σύλληψη Μαζιώτη, γιατί οι δικαστικοί παίρνουν πίσω τα λεφτά τους, γιατί ο Βενιζέλος δεν λέει να ξεκολλήσει από την εξουσία που του προσφέρει η κυβέρνηση. Μιλούν ακόμη με άνεση για την ανεργία, για τα ολισθήματα της κυβέρνησης, που οδηγούν προς τον ολοκληρωτισμό, για την αντίθεση Νότου και Βορρά στην Ευρώπη, για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, για το θέατρο, για τη μόδα. Εχει γούστο, τελικά.

Οι γνώσεις τους απαλλάσσουν όλους εμάς, τους ράθυμους και ανίκανους, από το να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε, να συνομιλήσουμε. Τα κάνουν όλα αυτοί, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, κομψά ή άκομψα, δεν έχει σημασία, λυρικά ή επικά, άλλοτε επικολυρικά. Είναι η φωνή μας, το συναίσθημά μας, ο πόνος μας και η χαρά μας. Αυτοί είναι το πανεπιστήμιο, αυτοί είναι οι γεννήτορες πολιτικής και πολιτισμού.

Θα 'πρεπε να τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη· οι άνθρωποι θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή και αντ' αυτού τινές εξ ημών τους λοιδορούμε. Σφάλμα μέγα σφάλλομεν… Είμαστε αγνώμονες. Αυτοί υποκαθιστούν θεσμούς κι εμείς τους ψέγομε, αντί να τους επαινούμε. Αλλά έτσι είμαστε οι πολλοί: άξεστοι, αχάριστοι, ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της ευμάρειας που προηγήθηκε και αναστάτωσε νου και ψυχή της πλέμπας. Πάλεψαν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να μας εκπολιτίσουν, να μας εκδημοκρατίσουν, εκεί εμείς. Ντουβάρια και στειλιάρια, κούτσουρα. Δεν μας φταίει κανείς παρά μόνο ο εαυτός μας. Οι Αμερικανοί το λένε χρόνια τώρα: Ο φτωχός φταίει για τη φτώχεια του. Τυφλοί κι ατάραχοι. Οταν συμπληρωθεί ο κατάλογος μ' αυτούς που μας εξευρωπαΐζουν, μας εξανθρωπίζουν, θα φανεί ο αγώνας ο καλός που κάμουν για την κοινωνία. Θα πειστούμε κι εμείς γι' αυτήν τους την τιτάνια προσπάθεια και θα προσαρμόσουμε τη γλώσσα μας και τη συμπεριφορά μας στον νέο κόσμο του θεάματος και της επικοινωνίας (και της Παιδείας).

Αμα θέλουμε, ας κάνουμε κι αλλιώς. Οποιος τολμήσει να αμφισβητήσει φωτιά να πέσει να τον κάψει, τον απροσάρμοστο. Και ας αποφεύγουν επιμελώς να ακουμπήσουν θέματα που καίνε, όπως είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, τα σκάνδαλα που σκεπάζονται και ξεχνιούνται, την επιλεκτική δικαιοσύνη, τον τρόμο που σκορπίζει η αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Είπαμε, έχουν γνώμη για όλα, αλλά όχι και για κατά όλα. Ανθρωποι είναι κι αυτοί, με αδυναμίες και ελλείψεις, μη χάσουμε γι' αυτό τη γενναιοδωρία μας απέναντί τους. Ας οργανωθούμε να συντάξουμε μια πλήρη λίστα των ευεργετών μας και τα ξαναλέμε, πρώτα ο θεός (της TV).

gstamatopoulos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: