Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

"Οι Επάνω και οι Κάτω" του Παντελη Μπουκαλα ("Καθημερινή", 1/2/2013)

.........................................................


Οι Επάνω και οι Κάτω



Tου Παντελη Μπουκαλα

Οι Επάνω επιμένουν: «Ολα πάνε καλά. Ολα πάνε βάσει προγράμματος. Ηδη περάσαμε τον κάβο. Ηδη άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Ζούμε τον τελευταίο χρόνο ύφεσης». Οι Κάτω αμφισβητούν την «επιχείρηση αισιοδοξίας» των Επάνω και επιμένουν: «Οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν μια χαρά, ιδίως αν ασκήσουμε πάνω τους τη γνωστή μας δημιουργική λογιστική, αλλά ο δικός μας σοφός σύμβουλος, η τσέπη μας, άλλα λέει. Οτι τα πράγματα δεν πάνε μια χαρά. Οτι κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, ακόμα κι αν δεν υπολογίσουμε τους υπό αναστολή ανεργίας μεταπτυχιακούς και φαντάρους. Οτι μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, τα εισερχόμενα λιγοστεύουν και τα εξερχόμενα πληθαίνουν».
Οι Επάνω συνεχίζουν το τροπάριό τους: «Μην πέφτετε θύματα της προπαγάνδας των λαϊκιστών. Ανατέλλει νέα μέρα για τον τόπο. Ηδη στα σύνορα στριμώχνονται οι επενδυτές, οι νέοι φιλέλληνες, και συναγωνίζονται ποιος θα μας συντρέξει ανιδιοτελέστερα. Ηδη τα “μπράβο” των δανειστών μας για την καλή μας προσπάθεια φτιάχνουν λόφο ψηλότερο κι από τον Λυκαβηττό. Και δεύτερο λόφο, ισοϋψή, φτιάχνουν οι εκδηλώσεις της συμπάθειάς τους για τον λαό και τις θυσίες του. Αν κάνετε υπομονή, αν ανεβείτε σε έναν από αυτούς τους λόφους, μπορεί να μη γίνετε κι εσείς Επάνω σαν κι εμάς, αλλά θα δείτε μακριά τον ορίζοντα να καθαρίζει και την ευδαιμονία να ξεκαμπίζει. Τολμήστε το».
Στο δικό τους τροπάριο και οι Κάτω: «Μονάχα το νερό φτήνυνε, ή μάλλον είπαν ότι θα φτηνύνει, αλλά γι’ αυτό μόνο τον καλό Θεό της Ελλάδας πρέπει να ευχαριστήσουμε, που έστειλε βροχές, και κανέναν άλλον. Α, για να ’μαστε δίκαιοι, λένε ότι θα φτηνύνουν και τα φάρμακα, που ήταν από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, οπότε τι είναι ο κάβουρας και τι το ζουμί του. Τα υπόλοιπα, ρεύμα, πετρέλαιο, ψωμί, γάλα, τσιγάρα, εισιτήρια, πήραν την ανηφόρα. Μάλλον σκέφτηκαν ν’ ανέβουν στους δύο λόφους που μας λέτε, για να δουν από εκεί τον ήλιο ν’ ανατέλλει ζεστός. Οσο για τα δικαιώματά μας, φαίνεται πως μας περνούσατε για χορτασμένους κι είπατε να μας ρίξετε σε υποχρεωτική νηστεία: Συντεχνιούλες μάς λέτε όταν απεργούμε, σαν εαυτούληδες μάς καταγγέλλετε όταν βγαίνουμε στους δρόμους, κι αντί να ρίξετε πάνω μας τα μάτια σας, να δείτε τα ζόρια μας, μας ρίχνετε τα ΜΑΤ».
Οι Επάνω συνεχίζουν να τραγουδούν στον ίδιο σκοπό: «Μην εμπιστεύεστε τις αισθήσεις σας, θα πέσετε έξω. Εμπιστευτείτε τα αισθήματά σας, τη φιλοπατρία σας, το ελληνικό σας φιλότιμο. Αν το έχετε βέβαια. Διότι, αν δεν το έχετε, αν οι περικοπές χτύπησαν και τον πατριωτισμό σας, καλύτερα να ξενιτευτείτε· η πατρίδα δεν ανέχεται κιοτήδες».
Και οι Κάτω: «Καλά, εμάς δεν μας ακούτε. Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά δεν ακούτε τουλάχιστον τους Εξω, τους δανειστές; Που ζητούν να μειωθούν 30% οι τιμές και να γίνει κάτι, επιτέλους, με τα δισεκατομμύρια της επώνυμης φοροκλοπής, μπας και δούμε δυο δράμια δικαιοσύνη;».
Οι Επάνω; Δεν γνωρίζουν, δεν απαντούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: