Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

«Εφυγε» ο Αρης Γαρουφαλής Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ (Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013)

.....................................................

Κηδεύεται σήμερα ο σολίστ του πιάνου

«Εφυγε» ο Αρης Γαρουφαλής



Στο ένα χέρι του κρατούσε την πυγμή του διευθυντή. Στο άλλο τη μελωδία του πιανίστα. Δύο ιδιότητες σ' ένα πρόσωπο. Σπάνια συνυπάρχουν, σπανιότερα συγκεράζονται. 


 



  Αν και επί μακρόν διαχειρίστηκε κρατικούς και ιδιωτικούς θεσμούς αναφορικά με τη μουσική, ποτέ δεν απώλεσε τον ευαίσθητο και ευαισθητοποιημένο ερμηνευτή του καιρού του. Από κοντά και οι σπουδές του -από τις καλύτερες της γενιάς του- αποτέλεσαν δημιουργική προϋπόθεση, η οποία δεν θυσιάστηκε στην επιβίωση. Πάντως, οι τελικοί αποδέκτες των ερμηνειών του, η συνείδηση του μουσικόφιλου κοινού, τον αγκάλιασε ως έναν υψηλής πιστότητας και ευαισθησίας σολίστ. Ο Αρης Γαρουφαλής πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 71 ετών, έφυγε ο πιανίστας, ο πρόεδρος και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Την ίδια ημέρα το Ωδείο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους.
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις δήλωσε πως, παρά τα οικονομικά προβλήματα πριν και μετά την κρίση, «το Ωδείο Αθηνών δεν θα κλείσει ούτε μία ημέρα, δεν θα καταργηθεί, ούτε θα συγχωνευθεί, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιο».
Γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε δίπλωμα πιάνου-σολίστ από το Εθνικό Ωδείο. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα στη Μουσική Ακαδημiα Mozarteum του Salzburg (1962-1963), στην Ακαδημiα του Santiago d Compostella της Ισπανίας (1964) και, τέλος, στη Μουσική Ακαδημία της Βιένης (1969).
Εκτός από τις μουσικές σπουδές του, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημiου Αθηνών. Εχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Εκτελεστών πιάνου για το έτος Chopin (1961) και με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών που οργάνωσε το 1963 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «Τέχνη». Το 1973 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για την όλη μουσική δραστηριότητά του.
Ως σολίστ είχε συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Ελλάδας, την ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg, την Ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σόφιας, τη Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Οντερ), τη Φιλαρμονική της Μόσχας κ.ά. Είχε δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ηταν, εκτός από διευθυντής, και καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών, διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ», γ. γ. του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας», επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Ε.Ρ.Τ.Α. (Ευρωπαϊκή Ενωση Καθηγητών Πιάνου), πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: