Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Google τιμά τον μεξικανό ζωγράφο Diego Rivera (http://www.protothema.gr/culture/arts/article/?aid=164168)

.................................................................


Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 125 χρόνια…

Η Google τιμά τον μεξικανό ζωγράφο Diego Rivera

\
 
http://img.protothema.gr/0A8BC4D8D20D90D4FDC3A5D930227AEA.jpg
 
Η Google, όπως και κάθε φορά σε κάθε σημαντικό γεγονός, τιμά με το λογότυπο της, που είναι ειδικά διαμορφωμένο, τον μεξικανό ζωγράφο Diego Rivera, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 125 χρόνια. 

Το πλήρες όνομα του είναι Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodrígue και έγινε γνωστός με τις τοιχογραφίες του, στις οποίες απεικονίζεται η ιστορία του Μεξικού. 

Ο Rivera γεννήθηκε το 1886 δείχνοντας από μικρός την καλλιτεχνική του κλίση. Στα δέκα του χρόνια γράφτηκε στην Ακαδημία Τεχνών του Σαν Κάρλος ενώ όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην Ισπανία για να συνεχίσει τις σπουδές του με κρατική υποτροφία. 

Το Παρίσι ήταν ο επόμενος σταθμός του, όπου μέσα από το κίνημα του κυβισμού, τη ζωγραφική του Σεζάν και τις νωπογραφίες της Αναγέννησης, που μελέτησε εκτενώς στην Ιταλία, διαμόρφωσε το προσωπικό του ύφος.

Ιδιαίτερα ταραχώδης ήταν και η προσωπική του ζωή. Στο Παρίσι απέκτησε τουλάχιστον δύο εξώγαμα τέκνα ενώ γνωστή έμεινε και η θυελλώδης σχέση του με του με την μεξικάνα καλλιτέχνη Frida Kahlo, με την οποία παντρεύτηκε δύο φορές και η ιστορία τους γυρίστηκε και ταινία το 2002 στο Hollywood.

Η φιλοσοφία του ζωγράφου για την τέχνη και την ζωή δεν ανήκε σε ένα συγκεκριμένο δόγμα. Είχε μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη διαίσθηση με την βοήθεια της οποίας σχημάτισε την γνώμη του για τον κόσμο. Η ικανότητα του να παρουσιάζει αριστοτεχνικά εικόνες και ιδέες του κόσμου εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους της τέχνης μέχρι και σήμερα. 

Η γιγαντιαία όμως τοιχογραφία, ένα έπος για την ιστορία του Μεξικού, στο Εθνικό Μέγαρο της Πόλης του Μεξικού, έμεινε ημιτελής, λόγω του θανάτου του στις 24 Νοεμβρίου 1957.


http://www.protothema.gr/culture/arts/article/?aid=164168

Δεν υπάρχουν σχόλια: