Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πέθανε ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ (http://www.tovima.gr, 31/07/2017)

...............................................................

Πέθανε ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ

Σε ηλικία 73 ετών - Ηταν βραβευμένος με Πούλιτζερ και υποψήφιος για Οσκαρ
 
 http://www.tovima.gr, 31/07/2017
 
Πέθανε ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ



 
 
Σε ηλικία 73 ετών πέθανε ο Σαμ Σέπαρντ, βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας, υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
Ο Σέπαρντ, ο οποίος υπέφερε από την ασθένεια ALS (γνωστή και ως Νόσος του Λου Γκέριγκ) απεβίωσε στις 27 Ιουλίου στο σπίτι του στο Κεντάκι.

Η καριέρα του Σέπαρντ στον κινηματογράφο ως ηθοποιός άρχισε με την εμφάνισή του στην ταινία «Μέρες ευτυχίας» του Τέρενς Μάλικ και «Ρενάλντο και Κλάρα» του Μπομπ Ντίλαν, παραγωγές και οι δύο του 1978.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1984 θα κέρδισε την μοναδική υποψηφιότητά για Οσκαρ (Β’ ρόλου) για την ταινία «Κατάλληλοι άνθρωποι» του Φίλιπ Κάουφμαν.

Είχε γράψει 44 θεατρικά έργα και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ το 1979 για το θεατρικό «Buried Child».

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Λανγκ υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Σαμ Σέπαρντ και η σχέση τους είχε απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ στην δεκαετία του 1980. Ο Σέπαρντ γνώρισε την Λανγκ στα γυρίσματα της ταινίας τους «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» (1982) που υπήρξε υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Λανγκ. Ακολούθως έπαιξε επίσης μαζί της στις ταινίες «Πικρή γη» και «Εγκλήματα Καρδιάς» σκηνοθετώντας την στο Far North (1988).

Ο Σαμ Σέπαρντ ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον κινηματογράφο ως ένας από τους σεναριογράφους της ταινίας «Zabriskie Point» του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Το 1985 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του δικού του θεατρικού έργου «Τρελός για Έρωτα». Μετρούσε 10 βραβεία Όμπι ενώ για το έργο του «Burried child» αλλά και για το «Τrue West»« ο Σέπαρντ κέρδισε το Τόνι.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του Σέπαρντ υπήρξε η συνεργασία του με τον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς για τον οποίο έγραψε το σενάριο της ταινίας «Παρίσι Τέξας». Η ταινία υπήρξε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία της δεκαετίας του 1980 μετά την βράβευσή της με τον Χρυσό Φοίνικα το 1984.

Ο Σέπαρντ είχε εμφανιστεί σε δεκάδες ταινίες. Ανάμεσά τους οι «Μαύρο γεράκι: Η κατάρριψη», «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ», «Ο εκλεκτός της νύχτας», «Σκότωσέ τους γλυκά» και «Σκουριασμένη πόλη».

Είχε επίσης σκηνοθετήσει στο σινεμά την ταινία «Σιωπηλή γλώσσα» (1993) με τον Ρίβερ Φοίνιξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: