Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

"Η κβαντομηχανική και... ο Γιάνης Βαρουφάκης!" Από τον φίλο στο fb Steryios Mal (facebook, 24/7/2017)

..............................................................

Η κβαντομηχανική και... ο Γιάνης Βαρουφάκης! 

Από τον φίλο στο fb Steryios Mal (facebook, 24/7/2017)
 

Για κβαντομηχανική θα μιλήσουμε απόψε φίλοι μου, παρουσιάζοντας ένα από τα πιό χαριτωμένα πειράματα, την ''γάτα του Σρέντινγκερ'', ένα νοητικό πείραμα, που επινοήθηκε από τον Αυστριακό φυσικό Έρβιν Σρέντινγκερ το 1935.
Καλή μας απόλαυση!!
Γάτα τοποθετείται σε ένα αδιαφανές κουτί, μέσα στο οποίο υπάρχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού, ένας μετρητής Geiger, δηλαδή μία συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει εάν έχει υπάρξει διάσπαση ατόμου από το ραδιενεργό υλικό, ένα σφυρί και ένα φιαλίδιο με υδροκυάνιο. Η ποσότητα αυτού του ραδιενεργού υλικού είναι τόσο μικρή, που κατά την πάροδο μίας ώρας, ένα άτομο έχει ίσες πιθανότητες να διασπαστεί και ίσες να μην διασπαστεί, έχουμε ουσιαστικά ένα σύστημα με πιθανότητες πενήντα-πενήντα.
Σε περίπτωση που διασπαστεί το άτομο και ανιχνευθεί από τον μετρητή Geiger,αυτός ενεργοποιείται και μέσω ενός διακόπτη (ρελέ) απελευθερώνει ένα σφυρί που σπάει μια μικρή φιάλη με υδροκυάνιο, το δηλητήριο θα απελευθερωθεί και η γάτα θα πεθάνει. Αν το άτομο δε διασπαστεί, η γάτα θα παραμείνει ζωντανή. Άρα η ζωή της γάτας, ένα μακροσκοπικό αντικείμενο, εξαρτάται από το άτομο, ένα κβαντικό σύστημα, και επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση του.
Αφού περάσει μία ώρα, λοιπόν, οι πιθανότητες διάσπασης του ατόμου είναι ακριβώς πενήντα-πενήντα. Μέχρι να ανοίξουμε το κουτί, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η διάσπαση έχει συμβεί, άρα το συστημα δείχνει ότι το άτομο έχει διασπαστεί και ταυτόχρονα ότι δεν έχει διασπαστεί και επομένως η γάτα είναι νεκρή και ταυτόχρονα είναι ζωντανή.
Ο ρόλος του παρατηρητή, λοιπόν, παίζει μεγάλο ρόλο στο παραπάνω πείραμα.
'Οσο το κουτί παραμένει κλειστό, ισχύουν και οι δύο καταστάσεις ταυτόχρονα.
Όμως, όταν κάποιος ανοίξει το κουτί, την βλέπει είτε ζωντανή είτε νεκρή, αλλά ποτέ και ζωντανή και νεκρή.
*
Αφορμή για την παρουσίαση της Γάτας, υπήρξαν πολυάριθμα πόστ απο χρήστες που συσχέτιζαν τον απροσδιόριστο Γιάνη Βαρουφάκη με το εν λόγω πείραμα. Υπουργός και μη Υπουργός, διαπραγματευτής με εντολή και χωρίς εντολή, ηχολήπτης ζωντανών και νεκρών εκπομπών,αυτάρεσκος και πολύ αυτάρεσκος κτλ.
Όπως συνηθίζεται στα επιστημονικά πονήματα,θα ακολουθήσει πλήθος παραπομπών


Δεν υπάρχουν σχόλια: