Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

"ΝΥΣΤΑΞΑΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ" - Μαστοροχώρια Κόνιτσας (Ήπειρος) (youtube, 5.2.2019)

..............................................................

ΝΥΣΤΑΞΑΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ - Μαστοροχώρια Κόνιτσας (Ήπειρος)




Τραγούδι της αγάπης από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας. Τοπικό τραγούδι σε πεντάσημο ρυθμό, αυτός που έχει επικρατήσει ως ο ρυθμός του Ζαγορίσιου χορού (5/4). 
Παραλλαγές του τραγουδιού συναντούμε και σε χωριά της Θεσσαλίας αλλά και στη Μακεδονία. 

Τα Μαστοροχώρια, τα πέτρινα αυτά χωριά της Κόνιτσας, έχουν ιστορία και παράδοση τρανές που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή βόρεια της Κόνιτσας. Οι κάτοικοί τους ασχολούνταν στο παρελθόν με την οικοδομική τέχνη της πέτρας, χτίζοντας οικοδομήματα που στέκουν μέχρι σήμερα: από το Βουκουρέστι μέχρι την Τεχεράνη στα βάθη της Περσίας. Χτισμένα δεξιά και αριστερά του Σαραντάπορου ποταμού, φτάνουν μέχρι τις παρυφές του Γράμμου, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο: "Αστρί κι Αστρίτσι" - Τραγούδια από τα πέτρινα χωριά της Κόνιτσας 

--Τραγουδούν: Μαριάννα και Θεανώ Τζήμα (μάνα και κόρη θυμούνται και τραγουδούν) --Φωνητικά: Νίκος Κατσαρός, Σπύρος Αλευρωντάς, Βαγγέλης Κουμζής, Γιώργος Κωτσίνης ~*~ Κλαρίνο & τζαμάρα: Γιώργος Κωτσίνης Βιολί: Βαγγέλης Κουμζής, Θανάσης Πρεμέτης, Κυριάκος Γκουβέντας Λαύτα & πολίτικη λύρα: Σωκράτης Σινόπουλος Λαούτο: Σωτήρης Μπούρμπος, Νίκος Μέρμηγκας Ντέφι: Νίκος Κατσαρός, Σπύρος Αλευρώντας Κυκλοφορία: Ιούλιος 2005 

Οι στίχοι: 

Νυστάξαν τα ματάκια μου, 
νυστάξαν τα καημένα 
το πώς κοιμούνται μοναχά 
και συντροφιά δεν έχουν. 

Δυο φύλλα έχει η πόρτα σου 
δε ξέρω ποιο ν'ανοίξω, 
ρίξε νερό στην πόρτα σου να' ρθω να ξαγλιστρήσω, 


να βρω αφορμή απ' τη μάνα σου 
να μπω να σε φιλήσω. (χ2)





Δεν υπάρχουν σχόλια: