Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

"No justice No peace" από τον φίλο στο fb Αντίφωνο Κωστής Παπαϊωάννου (facebook, 1.6.2020)

..............................................................


No justice No peace



από τον φίλο στο fb Αντίφωνο Κωστής Παπαϊωάννου (facebook, 1.6.2020)

Το διαχρονικό σύνθημα σαρκώνεται ξανά στους αμερικανικούς δρόμους. Δικαιοσύνη σημαίνει να λέμε τον ρατσισμό με το όνομά του. Ρατσισμός είναι φτώχεια, ανασφάλεια, εκμετάλλευση, αποκλεισμός, περιθωριοποίηση. Είναι γκέτο, βία και υποτίμηση. 
Οι αφροαμερικανοί δεν τα καίνε γιατί ένας κακός ρατσιστής αστυνομικός σκότωσε έναν άκακο μαύρο, γιατί είναι κακή η εκπαίδευση των αστυνομικών, χωρίς αρκετή διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση ή ποσοστώσεις. Ο ρατσισμός δεν είναι θέμα ελλιπούς ορατότητας των μειονοτήτων, δε σώνεται η φάση με θετικές διακρίσεις. 
No justice No peace. Το χέρι του αστυνομικού που πυροβολεί εν ψυχρώ έναν αφροαμερικανό δεν το οπλίζει μόνο ο ρατσισμός του, δεν φταίνε μόνο οι αντιλήψεις του, ο μπαμπάς που τον έκανε ρατσιστή. Η μπότα που πνίγει τον μαύρο δεν είναι απλώς η μπότα ενός υπότροπου ρατσιστή. Είναι η μπότα ενός συστήματος. Όταν καίγεται μια ήπειρος από άκρη σ’ άκρη, όταν οι πόλεις λαμπαδιάζουν, δε μπορείς να μιλάς χωρίς κοινωνικά και ταξικά συμφραζόμενα. Δε μπορεί να μη λες λέξη για τον καπιταλισμό. 
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Ακούμε πάλι εκκλήσεις για καταδίκη της βίας, έτσι γενικά και αόριστα, μια γλυκερή προτροπή σε ομόνοια και αγάπη. Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα. Τρίχες. Η καταδίκη της βίας ξεγυμνώνεται από κάθε πρόσχημα, από κάθε νόημα όταν δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα: θεσμική, συστημική ανοχή στην φυλετική και κοινωνική αδικία. 
100.000 νεκροί από τον ιό, ύφεση, 40 εκατομμύρια νέοι άνεργοι και αφροαμερικανός δολοφονημένος από αστυνομική μπότα. Το μίγμα είναι εκτός περιγραφής εκρητικό. Και Πρόεδρος είναι ο Τραμπ, ένα πολιτικό, πολιτισμικό, ηθικό και κοινωνικό βδέλυγμα. Είναι μολυσμένος ποταμός, μολύνει καθετί γύρω του. 
Οι φλεγόμενοι δρόμοι δε φωνάζουν μόνο για τον George Floyd. Έχουν μίσος, φόβο, αγωνία. Έχουν φτώχεια, πείνα, οργή. Δε φωνάζουν μόνο στον Τραμπ να πάει να γαμηθεί. Φωνάζουν και στους δημοκρατικούς να μην κάνουν το λάθος να πιστέψουν ότι αρκεί απλά να φύγει ο Τραμπ. Μπορεί να μην υπάρξει άλλη προειδοποίηση. Μπορεί να μην είναι πλέον προειδοποίηση αυτό που βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: