Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

«Αυτό που έρχεται» γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24)

 ..............................................................




«Αυτό που έρχεται»





γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24) 










Το σημαντικότερο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας είναι, μάλλον, η ομιλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ολλανδού Μαρκ Ρούτε, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης CarnegieEurope. Εκεί ο Ρούτε, εν είδει δυσοίωνης προειδοποίησης ιστορικών διαστάσεων, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως τα ευρωπαϊκά, να αυξήσουν κάθετα τις αμυντικές τους δαπάνες, γιατί «μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο, όμως δεν είμαστε ούτε σε κατάσταση ειρήνης».


Είπε ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αύριο στις κοντινές της Βρυξέλλες, είπε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη μείωσε τις αμυντικές δαπάνες και τώρα πρέπει να τις αυξήσει ξανά, γιατί ναι μεν με το 2% που δαπανά σήμερα μπορεί να αποκρούσει επιθέσεις, αλλά δεν είναι καθόλου επαρκές να αντιμετωπίσει «αυτό που έρχεται σε 4-5 χρόνια». Και σε δραματικούς τόνους ζήτησε από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν από τις πολιτικές ηγεσίες σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλειά τους, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν πολλαπλάσια αργότερα!

Ενας καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο γενικός γραμματέας φοβάται τόσο μια χώρα που έχασε μέσα σε 10 μέρες επιρροή 50 ετών στη Συρία και που, παρ' όλη τη στρατιωτική της ισχύ, δεν καταφέρνει παρά να κατακτά μόνο χωριά στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη φράση «αυτό που έρχεται σε 4-5 χρόνια». Είπε ο θορυβημένος Ρούτε ότι η Ρωσία δαπανά το 7% του ΑΕΠ (το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού) στην κατασκευή όπλων και ότι η Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «αποκτά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ». Η Δύση φοβάται, λοιπόν, ότι σταδιακά χάνει την πρωτοκαθεδρία, στρατιωτική και τεχνολογική, και ενδεχομένως θέλει να την παρατείνει με τη βία, τώρα που μπορεί, στο πεδίο της μάχης.

«Αυτό που έρχεται», θα το φέρουν λοιπόν μια ώρα αρχύτερα; Πρώτες, πάντως, σε αμυντικές δαπάνες που κινούνται ήδη πέριξ του 3% του ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα και οι Βαλτικές Χώρες, πίσω μόνο από την πυρετικά εξοπλιζόμενη Πολωνία (4% του ΑΕΠ). Οι βόρειοι φέρονται πρόθυμοι να εγκρίνουν και κοινό δανεισμό για πολεμικές προετοιμασίες. Απευθυνόμενος προς τις βιομηχανίες, ο Ρούτε είπε: «Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μας κρατήσετε ασφαλείς. Υπάρχουν χρήματα πάνω στο τραπέζι και μόνο να αυξηθούν μπορούν». Απευθυνόμενος στα… συνταξιοδοτικά ταμεία, είπε ότι είναι απαράδεκτο να μην επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία, «η άμυνα δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα ναρκωτικά ή την πορνογραφία»! Ετσι είπε. Απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις, ζήτησε να δώσουν ένα κλάσμα από όσα (πολλά!) δίνουν σε υγεία, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση.

Σε κάτι άλλους, βέβαια, των οποίων τώρα ζητείται ο οβολός, κανείς δεν έδωσε όσα απαιτούνταν, για να ξεπεράσουν κάπως ανώδυνα την κρίση. Ενα κλάσμα όσων ζητάει τώρα ο Ρούτε. Εν τέλει, λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο όταν «αυτό που έρχεται» μας αφορά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: