Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Κερομυτης-Παγιουμτζής -"Τι θες εσυ με με να μπλέξεις" (youtube, 18/4/2012

......................................................

 

Κερομυτης-Παγιουμτζής -Τι θες εσυ με με να μπλέξεις.

 

Στίχοι:  
Γιώργος Μητσάκης
Μουσική:  
Γιώργος Μητσάκης*
Τι θες εσύ με με να μπλέξεις
δε βρήκες άλλο να διαλέξεις

Δεν ταιριάζω εγώ για σένα κοίταξε αλλού να πας
δεν ταιριάζω εγώ για σένα μη μου λες πως μ’ αγαπάς

Εσύ `σαι μια κυρία φίνα
με δυο βίλες στην Αθήνα
τι γυρεύεις από μένα και ποιος είμαι τι ρωτάς
δεν ταιριάζω εγώ για σένα κοίταξε αλλού να πας
δεν ταιριάζω εγώ για σένα μη μου λες πως μ’ αγαπάς

Δε σου ταιριάζω εγώ το ξέρεις
λοιπόν γιατί να υποφέρεις
δεν ταιριάζω εγώ για σένα κοίταξε αλλού να πας
τι γυρεύεις από μένα και ποιος είμαι τι ρωτάς

 

Δημοσιεύτηκε στις 18 Απρ 2012
 
Μουσικη-Στιχοι:Στελιος Κερομυτης*

Ο Στέλιος Κηρομύτης γεννήθηκε στα 1908 στου Βάβουλα τη γούβα στον Πειραιά. Καταγόταν από ευκατάσταστη οικογένεια. Ο πατέρας του Χαρίλαος, με καταγωγή από την Προύσσα, αν και ο ίδιος έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι, απαγορεύει στο νεαρό Στέλιο να το πιάσει στα χέρια του.
«Αν μάθει ο Στέλιος μπουζούκι, τον χάσαμε. Δε θα μάθει μπουζούκι!», έλεγε.
Παρ' όλες τις απαγορεύσεις και το ξύλο που έφαγε από τον πατέρα του, παίρνει τα πρώτα μαθήματα κρυφακούγοντας και βλέποντας τον πατέρα του, αλλά και άλλους παλιότερους μπουζουκτσήδες στα κουτούκια του Πειραιά. Από το 1923 γνωρίζεται με το Μάρκο Βαμβακάρη, με τον οποίο γίνονται καλοί φίλοι μετά το 1925, όταν, όντας φαντάρος στον Πειραιά ο Μάρκος, συχνάζει στο ίδιο καφενείο όπου πήγαινε και ο Κηρομύτης, για «να εξασκηθεί» στο μπουζούκι. Έχοντας αποκτήσει αυτοπεποίθηση για το παίξιμό του αρχίζει -όπως και άλλοι μπουζουκτσήδες της γενιάς του, ο Μάρκος, ο Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας), ο Δελιάς, ο Καρυδάκιας- να παίζει σε διάφορα ιδιωτικά γλέντια αλλά και στους τεκέδες του Πειραιά.
Στα 1934 η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία υπό το Μάρκο Βαμβακάρη, εμφανίζεται επαγγελματικά πλέον στη μάντρα του Σαραντόπουλου στην Ανάσταση στον Πειραιά. Σύντομα ο Ανέστης Δελιάς μετά από διαφωνία με το Βαμβακάρη (καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ριγμένο στο μεροκάματο και τη μοιρασιά της «χαρτούρας») αποχωρεί από τη θρυλική Τετράδα του Πειραιά, και ο Στέλιος Κηρομύτης παίρνει τη θέση του. Έτσι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα λαϊκά πάλκα, αρχικά στου Κερατζάκη στην Ανάσταση του Πειραιά και αργότερα στο "Δάσος" του Α. Βλάχου στο Βοτανικό.Σε αντίθεση με άλλους ρεμπέτες, ήταν πάντα άψογα ντυμένος και με την τελευταία λέξη της μόδας, γι' αυτό και του κόλλησαν το παρατσούκλι «αριστοκράτης».
Στα 1937 γραμμοφωνεί τα πρώτα του τραγούδια: «Στου Βάβουλα τη γούβα» και «Το λάθος μου αισθάνομαι». Εκτός από δικά του τραγούδια, ερμήνευσε με τη χαρακτηριστική του φωνή και άλλων συνθετών, όπως: του Κώστα Σκαρβέλη, του Παναγιώτη Τούντα, του Κώστα Καρίπη, του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δισκογραφική του συνεργασία σε αρκετά τραγούδια με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.Στην πολυετή καριέρα του στα λαϊκά πάλκα συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές του ρεμπέτικου, για παράδειγμα το '48 βρίσκεται, στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, μαζί με Τσιτσάνη, Περιστέρη, Κασιμάτη, Ρούκουνα, Τουρκάκη, και τη νεαρή τότε Σωτηρία Μπέλλου ή την ίδια χρονιά στου Καλαματιανού στις Τζιτζιφιές με Τσιτσάνη, Χατζηχρήστο, Μάρκο, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Περιστέρη, Κασιμάτη κ.α. Με τον Βασίλη Τσιτσάνη η συνεργασία του διάρκεσε με διακοπές για δεκαεπτά περίπου χρόνια.
Ο Στέλιος Κηρομύτης πέθανε από καρκίνο, στις 7 Μάρτη του 1979


*Σημείωση: Εδώ οι γνώμες διίστανται. Του Μητσάκη ή του Κερομύτη είναι το τραγούδι; Τείνω προς την απάντηση που δίνει στα "Πέριξ" ο Μάνος Χατζιδάκις. Ότι ανήκει στον Κερομύτη. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη ας σχολιάσει μετ' επιχειρημάτων. Το τραγούδι ούτως ή άλλως μ' αρέσει και είναι απ' τα αγαπημένα μου...
Δεν υπάρχουν σχόλια: