Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

" Ζ ο υ μ στο γυναικείο σώμα" γράφει η Παρή Σπίνου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 28.01.2016)

.........................................................
 

Ζ ο υ μ  στο γυναικείο σώμα


Cordula reyer, France, 1993  
Cordula reyer, France, 1993 | Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian 
Gallery
 
Μπροστά στον φακό του έχουν γδυθεί τα πιο γνωστά μοντέλα, από τη Λίντα Εβανγκελίστα και τη Ναόμι Κάμπελ μέχρι την Κέιτ Μος και τη Νατάλια Βοντιανόβα. Οι δε σταρ του κινηματογράφου, όπως η Σαρλίζ Θερόν, η Μίλα Γιόβοβιτς, αλλά και η Κατρίν Ντενέβ, αφήνονται να μεταμορφωθούν από τη μαγική ματιά του.
Ο λόγος για τον Πίτερ Λίντμπεργκ, κορυφαίο, πρωτοποριακό φωτογράφο μόδας, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα για την έκθεσή του που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην γκαλερί Gagosian.
O Λίντμπεργκ είναι εμβληματικός φωτογράφος των γυναικών. Οι εικόνες του είναι αποκλειστικά ασπρόμαυρες. Η έμπνευσή του αποτελεί συνδυασμό του αφηγηματικού κινηματογράφου και της φωτογραφίας δρόμου, όπως τη δίδαξε ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν.
Με τις φευγαλέες λεπτομέρειες και την κομψότητα στη σύνθεση, η θηλυκότητα και η γοητεία των γυναικών που φωτογραφίζει αναδεικνύονται μέσα από τον απροκάλυπτο ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τη δουλειά του.
Ισως είναι ένα απομεινάρι της καταγωγής του από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς γεννήθηκε το 1944 στη Λίσα της Γερμανίας, ενώ εδώ και δεκαετίες ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού, Νέας Υόρκης και της γαλλικής Αρλ.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια, που επιβεβαιώνουν πόσο επηρέασε ο Λίντμπεργκ τη φωτογραφία μόδας αλλά και την έννοια του πορτρέτου γενικότερα. «Η ουσία της τέχνης δεν είναι να αψηφά τους κανόνες;» υπογραμμίζει ο ίδιος. «Να αμφισβητεί τα δεδομένα; Δεν είναι να ανακαλύπτει νόημα σε αντικείμενα και καταστάσεις πριν το ανακαλύψουν οι άλλοι;».
Η ομορφιά των γυναικών που απαθανατίζει είναι ουσιαστική, συγκροτημένη, χωρίς αναστολές. Οι φωτογραφίες του υπογραμμίζουν τη φυσική χάρη των μοντέλων του, χωρίς πολλά φτιασίδια, χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή.



Ζουμ στο γυναικείο σώμα


Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που κάνουν μια γυναίκα ενδιαφέρουσα, πέρα από την ομορφιά και την ηλικία της. «Οι φωτογράφοι πρέπει να απελευθερώνουν τις γυναίκες και τελικά όλους από τον τρόμο της νεότητας και της τελειότητας», λέει.
Σε ένα δίπτυχο με τη Μόνικα Μπελούτσι, στη μία εικόνα ο φακός εστιάζει στο ατίθασο και αποφασιστικό βλέμμα της, ενώ στην άλλη τη βλέπουμε να κοιτάει αλλού, σαν να είναι απορροφημένη σε μια πολύ προσωπική σκηνή.
Σε ένα αφιέρωμα στη χορογράφο Πίνα Μπάους, πέντε μοντέλα γίνονται ένα, δημιουργώντας με την κίνηση του κορμιού τους μια εικόνα όπου τα άκρα και οι καμπύλες τους αποτελούν στοιχεία μιας αφαιρετικής σύνθεση. Σε μια άλλη φωτογραφία, η Κάρεν Ελσον, χλομή και γαλήνια, μοιάζει με άγαλμα της κλασικής αρχαιότητας.
Σε ένα από τα τελευταία εγχειρήματα του τολμηρού δημιουργού, την καμπάνια για τη νέα σειρά ενδυμάτων του Αρμάνι, όλα τα μοντέλα έχουν ηλικία από 42 μέχρι 51 ετών. Μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία με photoshop, «προκειμένου τα γυναικεία πρόσωπα να δείχνουν την κομψότητα και την ευπρέπεια που υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή».

Info: Gagosian, Μέρλιν 3, τηλ.: 210-3640215. Από 4/2 έως 23/4.

Δεν υπάρχουν σχόλια: