Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

"Ο καύσωνας, η αργία και οι παρακοιμώμενοι του Μαξίμου" γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος (https://www.documentonews.gr, 30.7.2021)

 ...............................................................


Ο καύσωνας, η αργία και οι παρακοιμώμενοι του Μαξίμου




γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος (https://www.documentonews.gr, 30.7.2021)


Όταν ένας σαχλαμάρας έχει συνηθίσει να εργάζεται μόνο σε κλιματιζόμενους χώρους, μετακινούμενος από και προς την εργασία μόνο με κλιματιζόμενα αυτοκίνητα και το βασικότερο όταν γνωρίζει ότι έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να σταματήσει την «εργασία» για να πιει ένα φρέντο ή να… αναστοχαστεί τις επόμενες κοινοτοπίες που θα πλασάρει ως καινοτόμες ιδέες, είναι εύκολο να ειρωνεύεται μια πρόταση «αργίας» λόγω καύσωνα.

Άλλωστε αυτοί οι τύποι δεν γνωρίζουν καν ότι τα περισσότερα ίσως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν κλιματισμό ή ότι κλιματισμός τους τα φτύνει όταν η θερμοκρασία υπερβεί τα συνήθη όρια, οπότε -εάν έχει δίκιο στις προβλέψεις της η Μετεωρολογική Υπηρεσία- με αυτό το κύμα καύσωνα θα ξεπεραστεί κάθε σύνηθες όριο.

Αυτά τα παρεάκια του νεοφιλελεύθερου εξυπνακισμού δεν έχουν καν υπόψη τους ότι οι περισσότερες εξωτερικές εργασίες θα είναι αδύνατον να γίνουν υπό τις συνθήκες του επερχόμενου καύσωνα. Αγνοούν επίσης ότι η παραμικρή βλάβη στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει εκθετικές αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και θα είναι άκρως επικίνδυνη για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Αυτά τα τσιράκια του νεοφιλελευθερισμού έχοντας τη δυνατότητα να «οχυρωθούν» στους κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους τους ή να πεταχτούν για ένα «διάλειμμα» στα περί την Πλατεία Συντάγματος υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αδυνατούν τελικά να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα.


Γι αυτό οι παρακοιμώμενοι του Μαξίμου δεν σκέφτονται ότι στις κανονικές χώρες όταν οι συνθήκες είναι μη κανονικές, όταν τα καιρικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα, λαμβάνονται μέτρα: κλείνουν, ή λειτουργούν λιγότερες ώρες τα σχολεία, φεύγουν νωρίτερα οι εργαζόμενοι από την εργασία τους ή δεν πάνε καθόλου, απαγορεύονται ή περιορίζονται οι μετακινήσεις.

Στις κανονικές χώρες ένα μόνο δεν γίνεται: να προτείνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κηρυχτεί αργία λόγω καύσωνα η ερχόμενη Δευτέρα» και οι «κυβερνητικές πηγές» αντί να τοποθετηθούν υπεύθυνα να καταφεύγουν σε ειρωνείες του τύπου «Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι;»

Αλλά εδώ δεν έχουμε μια κανονική χώρα. Και οι νεοφιλελεύθεροι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ξαναγίνει ποτέ κανονική. Σαχλαμαρίτσες λοιπόν από «εγχειρίδια» για ξεβλαχεμένους μετακλητούς και «αστεία» αντιγραμμένα από πάρτι κάποιας αδελφότητας πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Γιατί τελικά, παρά το τείχος προστασίας που υψώνουν γύρω τους τα ΜΜΕ τόσοι είναι! Η σοβαρότητά όλων αυτών των «επιτελικών» αρχίζει στις νομοθετικές ρυθμίσεις με ονοματεπώνυμο και τελειώνει στις απευθείας αναθέσεις. Κατά τα άλλα σκοτώνουν την ώρα τους κοροϊδεύοντας την κοινωνία και προσπαθώντας να μάθουν πώς ακριβώς μαζεύουν τα αγγούρια οι αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: