Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

"ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΡΠΙΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ" από τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και φίλο στο fb Τάκη Σπετσιώτη (facebook, 28.7.2021)

 

...............................................................


            Τάκης Σπετσιώτης (γ. 1954)





ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΡΠΙΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ:


'' ..τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως- που κάμνουνε -για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή..." (Καβάφης)
''...τη σάρκα και το αίμα θα βάλω- σε σχήμα βιβλίου μεγάλο - ''Οι στίχοι παρέχουν ελπίδες''- θα γράψουν οι εφημερίδες...'' (Καρυωτάκης)
''...Τεχνίτης, μουσικός του στίχου''- ''πολύ λεπτός, αισθητικός'' - αυτά που γράφονται συνήθως- κι αυτά που γράφουν σχετικώς..'' (Λαπαθιώτης ) ''΄Ηταν αλήθεια πως εζούσα- κάποια ζωή ξεχωριστή -ζούσα όπως ήθελεν η Μούσα- κι όπως δεν ήθελε η ζωή...'' (Μήτσος Παπανικολάου)
''.....βαρέθηκα -η ποίηση της ποίησης την ποίηση- τη ζωή σας- αυτή τι την κάνατε;.. '' (Ταχτσής)
''... Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ- Οι μισοί ΄Ελληνες γράφουν ποιήματα- οι άλλοι μισοί δεν διαβάζουν τίποτα... '' (Γκόρπας)
''..Τι τα θες, η ποίηση πια δε φτουράει - μάς τα 'παν κι άλλοι, σου λένε....'' (Μαστοράκη) ''.. Λατρείες και δηλητήρια, στα δεκαεφτά μου χρόνια,- ο Μπωντλαίρ, ο Ρεμπώ, -παιδί χαμένο...'' (Δικταίος) ''..Σαν πάη κάτι - να- γραφή,- είναι- ωσάν- να γράφονταν- από την άλλη μεριά- αγγελτηρίων -θανάτου.'' (Εγγονόπουλος) ''..Από Αυτοκρατορία -κρατίδιον η ποίησις.'' (Μπάρας) ''...δεν έχω γράψει ποιήματα- μόνο σταυρούς- σε μνήματα καρφώνω...'' (Σαχτούρης). ''...Κι όμως όχι, δεν είναι το λαμπερό- από ένα ωραίο λυρικό ποίημα για το πρόσωπο του αγαπημένου μου, που μένει να γράψω.- Τόσοι ποιητές πριν από μένα θέλησαν- να περιγράψουν την ομορφιά που τους συγκλόνισε- και που γέμισε την ψυχή τους έρωτα...'' (Μεγαλυνός).




Δεν υπάρχουν σχόλια: