Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

"ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ" από τον φίλο στο Πάνο Σταθόγιαννη (facebook, 5.7.2020)

............................................................


ΤΕΙΡΕΣΙΑΣαπό τον φίλο στο Πάνο Σταθόγιαννη (facebook, 5.7.2020)


Λένε πως έβγαλα βυζιά σαν της γυναίκας, επειδή πήγα και στην αποκεί μεριά του φύλου και, χρόνια στη σειρά εφτά, έπλενα κάθε μήνα τα πανιά με τα έμμηνά μου. Γι’ αυτό και η τυφλότης μου, γι’ αυτό και η μαντική μου. Όποιος τα δει τα πράγματα αμφίπλευρα, μόνο μπροστά, μόνο στα μέλλοντα μπορεί και προσηλώνεται μετά. 
Σκοτάδι βλέπω και εκεί μπροστά, όμως ησύχασε – θα είναι από γενιά βασιλική το μαύρο του, καλούπι πάντων και πασών, πρώτη σφραγίδα. Κι είτε γυναίκα είσαι είτε άντρας –σούμπιτος θα σωθείς στην αγκαλιά του. Θα μπεις ξανά στη φυσική κατάσταση των όντως όντων. Θα δραπετεύσεις, επιτέλους, από το παρένθετο που στραφταλίζει πάνω στα μάρμαρα και σε εξαπατά. Θα γλιτώσεις. Γιατί το φως πηγάζει. Έπεται. Εκπορεύεται. Ενώ το σκότος δεν πηγάζει, ούτε ενσκήπτει. Υπάρχει αυτοφυώς. Είναι παλαιότερος θεός, και οι παλαιότεροι θεοί έσονται πάντα πρώτοι κι έσχατοι. 
Κι εσύ εκεί θε να βρεθείς. Στους κόλπους του. Ευδαίμων. Με μέλανα ζωμό θα τρέφεσαι, μέλανες θα σε κρύβουνε δρυμοί, μελάνι ανεξίτηλο τον νου και την καρδιά σου θα αρδεύει. Το ξέρεις άλλωστε, το σκέφτεσαι, το μελετάς. Γι’ αυτό θα γίνει. Ό,τι κι αν πιάσει ο άνθρωπος στο στόμα του – θα γίνει. Θα γίνει. Ό,τι. 
Γι’ αυτό σου λέω – όλοι χρησμοδοτούμε επιτυχώς. Κι όλοι στο σκότος εκείνο το ελεητικό θα λυτρωθούμε. 
Μα, να βιαστούμε πρέπει. Πολύ χαζολογήσαμε στις βολικές σκιές, πολύ σπαταληθήκαμε στο ημίφως, ενώ ο ωραίος ζόφος που μας πρέπει, ο απόλυτος, μπροστά μας χάσκει και μας ονειρεύεται αυτούσιους. 
/Κάποιος θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής. Όχι εγώ, όχι εγώ. Εγώ είδα και τις δυο μεριές του φύλου, δεν έχω δρόμο. Ούτε εσείς. Γι’ αυτό, ένα παιδί να βρείτε ο καθείς σας. Αυτά δεν έχουν εξαπατηθεί ακόμα από το φως, έχουνε βήμα σταθερό, ματάκια άδεια. Κι εμένα βρείτε μου ένα παιδί, παρακαλώ σας, τον κύρη του που είμαι να οδηγήσει ως εκεί, το θήλυ που είμαι να κρατήσει από χέρι σαν μητέρα./

ΥΓ. Λέγεται ότι ο Τειρεσίας τυφλώθηκε από τη Αθηνά, επειδή την είδε τυχαία γυμνή την ώρα που λουζόταν, μετά όμως συγκινήθηκε τόσο από τις ικεσίες της μητέρας του Τειρεσία, ώστε απέσπασε από την αιγίδα της το φίδι Εριχθόνιο και το πρόσταξε: "Καθάρισε τα αφτιά του Τειρεσία με τη γλώσσα σου για να καταλαβαίνει τη λαλιά των προφητικών πουλιών".
Μια άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι, ο Τειρεσίας σε ένα περίπατό του στο όρος Κυλλήνη παρακολούθησε δύο φίδια που ζευγάρωναν. Όταν τα φίδια του επιτέθηκαν εκείνος τα χτύπησε με το ραβδί του σκοτώνοντας το θηλυκό. Τότε μεταμορφώθηκε ο ίδιος σε γυναίκα και έγινε ξακουστή εταίρα. Επτά χρόνια αργότερα όμως, στο ίδιο μέρος, είδε πάλι δυο φίδια που ζευγάρωναν και επειδή αυτή τη φορά σκότωσε το αρσενικό, ξανάγινε άνδρας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια: