Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

"Αποχρώσεις μια βαθιά γκρίζας, σχεδόν μαύρης, πραγματικότητας..." από τον φίλο στο fb και ποιητή Κώστα Κρεμμύδα (facebook, 4/11/2015)

................................................................


Αποχρώσεις μια βαθιά γκρίζας, σχεδόν μαύρης, πραγματικότητας...

από τον φίλο στο fb και ποιητή Κώστα Κρεμμύδα (facebook, 4/11/2015)

Κι ένα ακόμα περιστατικό από τη χθεσινή βράβευση της Ζέφης Δαράκη και του Χρ. Χαραλαμπάκη: με εξαίρεση τους μεστούς ουσιαστικούς τρεις ομιλητές Έλλη Φιλοκύπρου, Βάκη Λοϊζίδη, Ν. Λαβίδα
και την αισθαντική, ουσιαστική στην παρέμβασή της και λιτή αγαπημένη μας φίλη ποιήτρια Ζέφη Δαράκη
οι υπόλοιποι διαγκωνίζονταν στο ποιος θα γλείψει περισσότερο τον άλλον.
Κι όμως την ώρα του αλληλοθαυμασμού συγγραφέων και κυβερνητικών παραγόντων, μια νέα κοπέλα στα σκαλιά του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της Αθήνας ετοίμαζε τα σύνεργά της και τελικά χτύπησε ένεση.
Συμβολικό και συνάμα τραγικό.
Ευτυχώς εμείς έχουμε τον μικρόκοσμό μας, ακόμα και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα εθνική και διεθνή.

Και εδώ η είδηση από το http://www.tovima.gr/culture 4/11/2015: 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Βραβεύθηκαν ο γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη
Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων



 
 
Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 3 Νοεμβρίου τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2015.
Ο γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (αριστερά)και η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη (δεξιά) έλαβαν αντίστοιχα τα βραβεία «Δαίδαλος» και «Διδώ Σωτηρίου».
Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης τέτοιων θεσμών για την αναγνώριση της προσφοράς στα γράμματα και την ενθάρρυνση της πνευματικής δημιουργίας.
Για το «Χρηστικό Λεξικό» του,  που εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, έλαβε το βραβείο Πολιτισμού «Δαίδαλος» ο γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα γλωσσολογικής ορολογίας, με τη θεωρητική γλωσσολογία και την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και με υφολογικά και κοινωνιογλωσσολογικά προβλήματα και θέματα ορθής χρήσης της Νεοελληνικής. Το βραβείο απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κτλ. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης κτλ. Το έπαθλο του βραβείου φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικαστικός Ηρώ Νικοπούλου.  Για το έργο του τιμώμενου μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Λαβίδας.
Ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με πολλές συλλογές στο ενεργητικό της αλλά και νουβέλες και ποίηση για παιδιά και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, η Ζέφη Δαράκη, η οποία βραβεύτηκε το 2010 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για το βιβλίο της «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) έλαβε το βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου», το οποίο απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Το έπαθλο του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θόδωρος. Για το έργο τη τιμώμενης μίλησαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: