Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

«Παίξατε και χάσατε»… ή τώρα "Το show είναι των Ελλήνων" (tvxs.gr, 28 Απρ. 2015 & Dmitri Kessel "Ελλάδα 1944", εκδ. "'Αμμος", 1997))

.............................................................

 Από το βιβλίο του Dmitri Kessel "Ελλάδα 1944", εκδ. "Άμμος", 1997)

" ...Οι σύνεδροι μπήκανε στο δωμάτιο. Στη μια πλευρά κάθισε ο Τσόρτσιλ, ο Άντονι Ήντεν, ο σερ Χάρολντ Αλεξάντερ (διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Μεσόγειο), ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο συνταγματάρχης Ποπώφ και ο Αμερικανός πρέσβης Λίνκολν Μα Βω. Απέναντί τους  κάθισαν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τον Παπανδρέου επικεφαλής. Οι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ δεν είχαν έρθει. Τράβηξα μια φωτογραφία με το φλας κι έδωσα δύο λάμπες που απέμεναν στον Βρετανό φωτογράφο. Συνέχιζα όμως να φωτογραφίζω χρησιμοποιώντας το δραματικό φωτισμό του δωματίου. 
    Φωτογράφιζα από την ελληνική πλευρά του τραπεζιού σημαδεύοντας με το φακό τον Τσόρτσιλ. Μετά από μερικές λήψεις βρυχήθηκε: "φωτογράφισε τους Έλληνες. Είναι δικό τους το σόου".* Πήγα από την άλλη μεριά και τράβηξα μερικές φωτογραφίες. Μετά ξαναγύρισα στη θέση μου και συνέχισα να φωτογραφίζω  τον Τσόρτσιλ. Είχα ακουμπήσει τους αγκώνες μου στους ώμους ενός Έλληνα που του είχα ζητήσει να μένει ακίνητος όσο φωτογράφιζα. Ο Τσόρτσιλ, έδειξε τους Έλληνες και φώναξε: "φωτογράφισέ τους!"  Με πλησίασε απότομα ένας γεροδεμένος Καναδός συνταγματάρχης. "Τον άκουσες;" ψιθύρισε. "Φωτογράφισε τους Έλληνες". Τράβηξα μερικές ακόμη φωτογραφίες κι έφυγα...
...Η Αθήνα ήταν μια άτυχη πόλη... Πολλά κτίρια είχαν σωριαστεί σε ερείπια. Οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν σαν χαμένοι στους δρόμους. Άλλοι έψαχναν για τρόφιμα κι άλλοι αναζητούσαν τους συγγενείς τους που είχαν χαθεί στη διάρκεια των μαχών. Στα περίχωρα, είχαν τοποθετηθεί σε μακριές σειρές  πτώματα σχεδόν σε αποσύνθεση. Όσοι Αθηναίοι αναζητούσαν χαμένους συγγενείς, περπατούσαν ανάμεσά τους  κλείνοντας τις μύτες τους με μαντήλια. Μέρες πολλές αφότου άφησα την πόλη είχα μαζί μου αυτή τη μυρωδιά του θανάτου".

                                                             Dmitri Kessel
                       O αμερικανο-ουκρανός φωτογράφος των "Δεκεμβριανών" το 1944

Σημείωση: Αυτήν την φράση του Τσόρτσιλ την αποτύπωσε ο αείμνηστος Μένης Κουμανταρέας ως "Το show είναι των Ελλήνων", έδωσε μ' αυτήν τη φράση και τον τίτλο στο βιβλίο του, και την βρίσκω εκφραστικά καλύτερη. Είναι πιο ταιριαστή στην αλαζονεία και στον κυνισμό του νικητή που είχε ο Τσόρτσιλ στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών τα Χριστούγεννα του 1944, ενώ φαινόταν πως η ζυγαριά του πολέμου έγερνε, πλέον,  προς την νίκη των Άγγλων και των εγχώριων συνοδοιπόρων τους. Το ίδιο αλαζονική και κυνική είναι τώρα και αντίστοιχη κουβέντα του Ντάισελμπλουμ. Παραλληλισμοί που πονάνε...
Κυνικός Ντάισελμπλουμ: «Παίξατε και χάσατε»…

Προκλητικός


tvxs.gr,  28 Απρ. 2015

Το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη δεν αρκεί, η «αξιοπιστία στην τήρηση των δεσμεύσεων» αφορά μάλλον μόνον την Ελλάδα κι ο κυνισμός φαίνεται να είναι το προσφιλές παίγνιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Παίξατε και χάσατε»: Μ' αυτή τη φράση απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup στην χθεσινή αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος ο Γερουν Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί για χαλάρωση των κανόνων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αλλά η δέσμευση ουδέποτε τηρήθηκε.
«H ελληνική κυβέρνηση πόνταρε στο ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της" δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο RTL αναφερόμενος στην ΕΚΤ και σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Επαιξε κι έχασε ως προς την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες. Δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να επέλθει μια στέρεη συμφωνία με το Eurogroup».
Στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο Ντάισελμπλουμ, είχε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο πως, μόλις επέλθει συμφωνία στο Eurogroup,  η ΕΚΤ θα αποκαθιστούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών με την άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα.
«Πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», είπε, «έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το ζήτημα αυτό. Εγώ σε επικοινωνία με τον Ντάισελμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup. Πήραμε την δέσμευση πως με το που θα υπάρξει η συμφωνία θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Το λάθος μας είναι ότι εμπιστευτήκαμε την προφορική αυτή δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή δέσμευση».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντοτε στην σκληρή, κυνική γραμμή προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω διαμηνύοντας ότι η «αναδόμηση» Βαρουφάκη στην διαπραγματευτική ομάδα δεν αρκεί.
«Η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης δεν λύνει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές», είπε, προσθέτοντας: «Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: