Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

"Γιατί εξακολουθούν να υπερασπίζονται τον Λιγνάδη;" Από την ιστορικό και φίλη στο fb Emilia Salvanou (facebook, 16.7.2022)

 ...............................................................



Γιατί εξακολουθούν να υπερασπίζονται τον Λιγνάδη;

Από την ιστορικό και φίλη στο fb Emilia Salvanou (facebook, 16.7.2022)

Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι αν έμεινε ή όχι στην φυλακή γενικά και αόριστα, αλλά το ότι οποιοσδήποτε άλλος δεν θα είχε τέτοια προνομιακή μεταχείριση, αν δεν απολάμβανε την προστασία των δικτύων υψηλά ιστάμενων προσώπων. Αλλά είναι δυνατόν να υπερασπίζονται ή έστω να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε κάποιον που καταδικάστηκε για βιασμό ανηλίκων;
Νομίζω ότι για να το καταλάβουμε θα πρέπει να μετακινηθούμε από το μέγεθος του αδικήματος και να πάμε στην λογική που τον προστατεύει. Η λογική της "κύκλου των δικών", αυτή που προστατεύει αυτούς που είναι μέσα στον κύκλο και αφήνει να καταστραφούν όσους είναι εκτός ασκώντας έναν ιδιότυπο νέο τύπο βιοεξουσίας υπάρχει σε πολλά περιβάλλοντα της κοινωνίας μας. Τα μεγέθη αλλάζουν βέβαια, τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος της βίας που ασκούν όσο και σε ό,τι αφορά το μέγεθος της προστασίας που παρέχουν. Αλλά υπάρχουν. Και όχι μόνο υπάρχουν, αλλά λειτουργούν ελαφρά την καρδία σε διάφορα επίπεδα - τονίζοντας την προστασία των δικών και αδιαφορώντας για τη βία στους υπόλοιπους.
Η περίπτωση του Λιγνάδη είναι μια τέτοια περίπτωση σε ακραία μορφή. Τόσο σε ό,τι αφορά τη βία όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία. Προκλητική και στις δύο της όψεις, κυρίως δε στον τρόπο που συναρθρώνονται. Έχει να κάνει όμως και με την αλαζονεία της εξουσίας. Φυσικά και να αποκατασταθεί η ηθική τάξη. Είναι ντροπή αυτό που έχει συμβεί. Να ξηλώσουμε όμως από τη βάση τους και τις νοοτροπίες που επέτρεψαν να συμβεί ένα τέτοιο σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: