Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

"Άλλο ευθύτητα και άλλο πονηριά" έγραψε ο Γιάννης Ντεντόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 21.09.24)

 ..............................................................



Άλλο ευθύτητα και άλλο πονηριά





έγραψε ο Γιάννης Ντεντόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 21.09.24)




Ήταν φανερό ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο προπονητής Εργκίν Αταμάν το θέμα του πανό που αναρτήθηκε από φιλάθλους στην Κύπρο, στη διάρκεια του φιλικού με τη Μακάμπι, στο πλαίσιο του τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», έφερε σε αμηχανία τον Παναθηναϊκό και τους οπαδούς του. Και φάνηκε από την ανακοίνωση αόριστου φιλολογικού περιεχομένου που ακολούθησε. Το ζήτημα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο αν ο ίδιος ο Τούρκος τεχνικός την επόμενη μέρα δεν επιχειρούσε να ερμηνεύσει την αποβολή του για έντονη διαμαρτυρία προς τους διαιτητές ως «δυναμική αντίδραση», δηλαδή ως πολιτική πράξη. Με άλλα λόγια, να πιστωθεί εντός των συνόρων την... πατριωτική του στάση. Γιατί την ίδια ώρα στα ελληνικά μέσα κανείς δεν την είχε αναφέρει ως τέτοια.

Πέρα από τα αυτονόητα, πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και να αναγνωρίζει στον άλλον το ίδιο δικαίωμα, πέρα από το γεγονός ότι πανό σηκώνονται σε πολλά σημεία της Γης που υπάρχουν εντάσεις, εδώ το θέμα μπορεί να εξεταστεί από μια διαφορετική οπτική γωνία. Και εκπορεύεται από στάσεις ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι πονηροί και ότι απέναντι βρίσκονται άνθρωποι χαμηλής αντίληψης. Και αντί να αναλάβουν ευθέως την ευθύνη μιας πράξης, που στο κάτω κάτω έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν, χρησιμοποιούν διγλωσσία.

Άλλη προσέγγιση στα ελληνικά μέσα, άλλη στη χώρα τους. Το παράδειγμα μιας υποδειγματικής αντίδρασης σε ανάλογο θέμα που είχε προκύψει από την ανάποδη το είχε δώσει ο Κώστας Σλούκας όταν ήταν παίκτης της Φενέρ. Τον Μάρτιο του 2021 είχε αρνηθεί να κρατήσει το πανό της Φενέρ για τα 85χρονα από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο των οπαδών της τουρκικής ομάδας από την οποία πληρωνόταν αδρά. «Όφειλα να σεβαστώ και την καταγωγή μου και την ιστορία της χώρας μου. Η γιαγιά μου είναι από τη Σμύρνη. Η Τουρκία έχει την ιστορία της, σεβαστή, αλλά έχω και εγώ δική μου ιστορία». Δεν προσποιήθηκε πως είχε μια «ανάγκη» και έπρεπε να πάει στην τουαλέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: