Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

"Ανομολόγητη αλήθεια" γράφει ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός (https://www.in.gr, 22/12/2021)

 ...............................................................



                 Ανομολόγητ
η αλήθεια





γράφει ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός (https://www.in.gr, 22/12/2021)

Είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα, θα έχουμε απόψε την πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο -από αύριο θα έχουμε περισσότερο φως, ό,τι χειρότερο ως προς το σκοτάδι βρίσκεται πίσω μας πια.


Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο με την Covid-19, δεν έχουμε ενδείξεις ότι η επιδημία υποχωρεί – υπάρχουν βεβαίως χώρες με λαμπρά αποτελέσματα στην αντιμετώπισή της αλλά αποτελούν εξαιρέσεις, όπως πχ οι σκανδιναβικές χώρες. Η άριστη απόκρισή τους στην επιδημία φαίνεται να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: από το κλίμα και την αραιότητα του πληθυσμού τους ως την κουλτούρα, τον πλούτο τους και το γεγονός ότι οι σοσιαλδημοκράτες που κυβέρνησαν επί δεκαετίας δημιούργησαν συστήματα πρόνοιας και υγείας απαράμιλλα.

Η Ελλάδα, δεν έχει κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα των σκανδιναβικών χωρών και επιπλέον κουβαλά μειονέκτημα βαρύτατο: με ευθύνη των πολιτικών της, το κράτος χρωστά 350 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται μεταξύ των παγκόσμιων πρωταθλητών αναλογικά προς το ΑΕΠ της χώρας.

Είναι το μόνο στοιχείο που δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό, της οποίας σημαντικό μέρος αναλώθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της Covid-19 – όπως δεν αναφέρθηκε ούτε στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τον αριθμό τους, και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται.

Κατά την κυβέρνηση έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε και το ΕΣΥ «άντεξε», κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και το ΕΣΥ «κατέρρευσε». Εκτός όμως από την ανόητη πρόταση για διορισμό «διακομματικού υπουργού Υγείας», όλα τα άλλα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτούν χρήματα που δεν υπάρχουν. Για τον ίδιο λόγο, της έλλειψης πόρων, δεν έχουν γίνει και όλα όσα θα έπρεπε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Είναι αδύνατον χρεοκοπημένο κράτος να εγκαθιστά εκατοντάδες ΜΕΘ και να προσλαμβάνει το προσωπικό που απαιτείται ή να επιτάσσει όσες υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα (εκτός και αν ως επίταξη ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί την απαλλοτρίωσή τους) και ταυτόχρονα να εφοδιάζει τις ένοπλες δυνάμεις της με την τελευταία λέξη της μόδας σε οπλικά συστήματα

Αλλά τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αναφερθούν στην φτώχεια της χώρας· διότι κυβέρνηση της πρώτης δημιούργησε την κρίση χρέους και κυβέρνηση του δεύτερου την παρόξυνε. Φέρονται λοιπόν σαν να «υπάρχουν λεφτά» – ίσως και επειδή θεωρούν υποτιμητικό να παραδεχθούν ότι πολιτεύονται σε υποτιμημένη χώρα, μήπως και απαξιωθούν στα μάτια των ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: