Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025

"Σημειώσεις από το πουθενά" γράφει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΣΤΗΛΕΣ, 31.12.25)

 ...............................................................



             Σημειώσεις από το πουθενά







γράφει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΣΤΗΛΕΣ, 31.12.25) 


1.Σ’ αυτούς που έχουμε κοντά μας και αγαπάμε, αλλά και σ’ αυτούς που μας λείπουν πολύ. Το άδειο, το αμετάκλητα άδειο, αυτές τις μέρες είναι πιο άδειο.

2. Αυτές τις ξεχωριστές ημέρες υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν πού να πάνε, πώς να πάνε και γιατί να πάνε. Πένητες και περιθωριοποιημένοι όχι μόνο ως χρήστες αγαθών, αλλά και νοήματος.

3. Πόσο κοινότοπο, μίζερο, καθηλωτικό να μεταφράζεις τις όποιες αποτυχίες ή επιτυχίες σου σε απαντήσεις ή ερωτήσεις που απευθύνονται σ’ αυτόν τον ορατό ή αόρατο θίασο που θεωρείς ότι σε υποσκάπτει διά βίου.

4. Και η εγγύτητα, πάντως, μια απόσταση είναι από το κενό, τον πανικό, τη φθορά.

5. Το να γερνάς ευτυχισμένα με τον άνθρωπό σου είναι κάτι σπάνιο και δύσκολο - μοιάζει μ’ ένα νεύμα αιωνιότητας. Επειδή ζούμε την αποθέωση του εφήμερου, του καινούργιου, της ανανέωσης, του παρακάτω.

6. Την έντασή μας, την ταραχή μας και τις αγωνίες μας τις κρατάμε γι’ αυτούς που μας κατανοούν, μας φροντίζουν και μας νοιάζονται. Στους υπόλοιπους, ένα ατάραχο μειδίαμα από το μέλλον.

7. Ολα γίνονται ρουτίνα. Αυτός ο γκρίζος πολτός ανακουφιστικής αμνησίας που μας περιβάλλει και κομποστοποιεί τα πάντα: από τα πιο θεσπέσια, έως τα πιο συντριπτικά. Η ρουτίνα, σαν την κατσαρίδα, αντέχει σε όλα τα δηλητήρια του χρόνου και επιβιώνει.

8. Δεν ξέρω αν τα τηλεοπτικά εορταστικά προγράμματα κάνουν πιο καταθλιπτικές αυτές τις μέρες ή το ανάποδο.

9. «Οποιος χορταίνει κάποιον, σημαίνει ότι δεν τον αγαπάει πλέον». Ή περί πείνας, κορεσμού και αγάπης. Οπως θυμοσοφικά λέει ο οκταετής γιος μου Μάρκος.

10. Καλή χρονιά. Υγεία, αγάπη, σθένος.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025

"Παιδί" ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη (1919- 2005) Από τη συλλογή "Σφραγίδα ή η Όγδοη Σελήνη" (1964) και "Τα Ποιήματα 1945-1971) (από τις εκδ. "ΚΕΔΡΟΣ", 1979)

..............................................................        ..







        Μίλτος Σαχτούρης (1919 - 2005)


                                               Παιδί


Δε θέλει να ξέρειγια το αίμαείναι δακρυσμένοςκι είν’ αόρατος


χτυπάει η καμπάνα

τρομαγμένοςνά τον τώρα που φαίνεταιμικρό παιδίπίσω απ’ τα δίχτυα


και νά τον τώραμ’ αγκάθια ερπετόετοιμοθάνατοπου γέννησε τ’ αβγά του


                                          τι μαύροι που είναι οι άνθρωποι
                                   τι καθαρά που είναι τ' άστρα

"Η Αριστερά μάς αφήνει μόνους;" έγραψε ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών"/ΑΠΟΨΕΙΣ, 29.12.25)

 ...............................................................




        Η Αριστερά μάς αφήνει μόνους;







έγραψε ο Χρήστος Λάσκος  ("Εφημερίδα των Συντακτών"/ΑΠΟΨΕΙΣ,  29.12.25) 



Δανείζομαι σήμερα τον τίτλο, προσθέτοντας ένα ερωτηματικό, από μια πρόσφατη σχετικά επιφυλλίδα ενός ανθρώπου, που εκτιμώ ιδιαίτερα, του Οδυσσέα Ιωάννου. Γράφει ο Ιωάννου: «Είναι αρκετά χρόνια που πιστεύω πως το ζητούμενο και ο ρεαλιστικός στόχος μιας σύγχρονης Αριστεράς είναι να υπερασπιστεί τα αυτονόητα του Διαφωτισμού, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπερασπιστεί τα αυτονόητα της Αστικής Δημοκρατίας. Εκεί είμαστε. Με έναν κόσμο να μετακινείται ραγδαία προς την ακροδεξιά, οι γραμμές της άμυνάς μας έχουν αναγκαστικά μετακινηθεί. Επαναστατικό είναι να μιλάς σήμερα στη σύγχρονη Αμερική για δημόσιο σύστημα υγείας. Για την Ευρώπη -μέχρι πριν λίγα χρόνια- ήταν μια light διεκδίκηση, γιατί ήταν σχεδόν κερδισμένο».

Μεταφέρω αυτές τις γραμμές γιατί νομίζω πως εκφράζουν τις αγωνίες πολλών αριστερών ανθρώπων, ανένταχτων σε οργανώσεις ως επί το πλείστον. Οπως είναι ο περισσότερος κόσμος εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και την περίοδο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του δεν ήταν πάνω από 60.000 - στην πραγματικότητα, αρκετά λιγότερα από 20.000. Λιγότερα από το 0,2% του πληθυσμού!

Ενας από τους βασικούς λόγους που το πράγμα πήγε όπως πήγε ήταν και αυτό. Η δυνατότητα αυτονόμησης της κυβερνητικής φράξιας προέκυψε και γι’ αυτόν τον λόγο. Σε έναν πολιτικό σχηματισμό ο οποίος δεν ήταν ανυποψίαστος για τα κακά της εξουσίας, με μια καθόλου ευκαταφρόνητη αριστερή συνείδηση προώθησης της εσωτερικής δημοκρατίας και της συμμετοχής, η λειψανδρία και η «λειψογυναικία» αποδείχτηκαν μοιραίες. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος απέναντι σε φωνές «απέξω», στάσεις που αποφεύγουν την εμπλοκή στα «κομματικά», λες και είναι δυνατό να συμβούν σοβαρές αλλαγές στη ζωή χωρίς κόμματα. Λες και μπορεί να νικήσει η δημοκρατία και η εργατική τάξη με το κόμμα που τα ’φερε η ζωή να ηγείται να βασίζεται στο 0,2% του πληθυσμού.

Ας επιστρέψω όμως στον Ιωάννου. Για να πω ότι διαφωνώ. Για να πω δηλαδή ότι το γεγονός πως μας φαίνονται επαναστατικά αυτά που δεν είναι ίσως να οφείλεται όχι στην ευθυκρισία και στην καθαρή ματιά μας, αλλά στην απελπισία μας και στη σύστοιχη ανάγκη να πιαστούμε από κάπου.

Να υπερασπίζεσαι το κράτος πρόνοιας, για παράδειγμα, είναι σωστό. Να πιστεύεις ωστόσο πως θα το σώσεις επειδή περιόρισες τα αιτούμενα δεν είναι, νομίζω, σωστό.

Καταρχάς αυτό και μόνο κάνει η Αριστερά, από το ’80 τουλάχιστον, και τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα. Αμέτρητες φορές ψηφίστηκαν κυβερνήσεις με μοναδική προσδοκία τη διατήρηση κάποιων ιστορικών κατακτήσεων και πάντα -μα πάντα- το πράγμα πήγε έτσι που στο επόμενο βήμα οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις έβρισκαν ακόμη ευκολότερο πεδίο εφαρμογής. Θέλω να πω ότι «η ζωή έχει δείξει» πως ο αγώνας για να μας μείνουν απλώς κάποια από «τα παλιά καλά» μάλλον δίνει τη δυνατότητα στους ταξικούς κανίβαλους να μας πάρουν περισσότερα. Με τον ραγδαίο εκφασισμό μάλιστα ίσως να τα πάρουν σύντομα όλα.

Να το ξαναπώ. Ολα αυτά συμβαίνουν όχι ενόσω η Αριστερά είναι «επαναστατική», αλλά ενώ είναι -και στις πιο «ακραίες» εκδοχές της- εξαιρετικά μεταρρυθμιστική ως προς το πρόγραμμά της.

Τα δεδομένα της αστικής δημοκρατίας υπερασπίζεται. Δεν στήνει εναλλακτικούς θεσμούς απέναντι στους αστικούς. Πολύ περισσότερο δεν προωθεί εργατικά συμβούλια.

Ο λόγος που τα πράγματα πηγαίνουν τόσο άσχημα επομένως δεν είναι ο υπερβολικός ριζοσπαστισμός. Κι αν δεν είναι ο υπερβολικός ριζοσπαστισμός, μήπως είναι ο μηδενικός ριζοσπαστισμός; Μήπως, με άλλα λόγια, σε μια περίοδο στην οποία η κυρίαρχη τάξη ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο το να είσαι εσύ η συντηρητική δύναμη είναι η κύρια αιτία της παρατεταμένης ήττας; Εκτός από την εμπειρία, δεν είναι και η λογική που το υποστηρίζει;

Οι μεταπολεμικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεν οφείλονταν στη μετριοπαθή προσέγγιση της πολιτικής. Είναι κοινή αίσθηση και επιστημονικά πως υπήρξαν περισσότερο γεννήματα των μεγάλων επαναστάσεων παρά του «συνεπούς» μεταρρυθμισμού. Για να το πω αλλιώς, η δημοκρατική εμβάθυνση -όπου και όσο- και το κράτος πρόνοιας οφείλουν περισσότερα στον Λένιν παρά στον Μπερνστάιν ή στον Βίλι Μπραντ.

Το κράτος πρόνοιας δεν θα επιστρέψει. Ή θα επισυμβούν πολύ ριζοσπαστικότερες μεταβολές -επαναστατικές- ή δεν έχουμε τύχη. Κανένας ρεαλισμός δεν μας σώζει. Αλλωστε στην πραγματικότητα, όπως προείπα, η πάλη για τη «διατήρηση» είναι εντελώς μη ρεαλιστική.

Γι’ αυτό αστοχεί η όμορφη διατύπωση του Ιωάννου ότι «όλη η διαδρομή είναι μέρος του ονείρου, άρα μην ενοχοποιείς την υπεράσπιση των αξιών του Δυτικού Διαφωτισμού όταν ονειρεύεσαι προλεταριακή επανάσταση». Δυστυχώς κανείς δεν ονειρεύεται σήμερα την επανάσταση - εκτός του ότι οι καλύτεροι από τους διαφωτιστές δεν ένιωθαν «δυτικοί».

Αυτό που έχουμε να κάνουμε, νομίζω, είναι να δουλέψουμε πάνω σε ένα πρόγραμμα ριζικού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε οργανώσεις που μπορούν να το υποστηρίξουν. Να βοηθήσουμε τα κινήματα που του αντιστοιχούν. Η ζωή δεν αλλάζει προσπαθώντας να κρατηθεί σε όσα κέρδισε στο παρελθόν. Η ζωή αλλάζει βλέποντας σε ένα μέλλον εντελώς διαφορετικό ακόμη και από το «καλό παρελθόν».

Για να γυρίσω στον τίτλο. Μήπως κι εμείς αφήνουμε μόνη την Αριστερά;

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

Keith Jarrett Trio - Tonk (youtube, 8 Ιουν 2011)

 ..............................................................


Keith Jarrett Trio - Tonk


(youtube, 8 Ιουν 2011)


Recorded live in Tokyo,March 30,1996 at hitomi Memorial hall 

Tonk (R.Bryant) 

Keith Jarrett (p) 

Gary peacock (b) 

Jack Dejohnette (d)

Franz Schubert: String Trio D 471 / Veronika Eberle, Amihai Grosz, Sol Gabetta (youtube, 1.5.2017)

 ...............................................................



Franz Schubert: String Trio D 471 / Veronika Eberle, Amihai Grosz, Sol Gabetta

(youtube, 1.5.2017)

Franz Schubert (1797-1828): String Trio in B-Major, D 471 (1816) 

Veronika Eberle, Violin 

Amihai Grosz, Viola 

Sol Gabetta, Cello


I. Allegro Filmed at Solsberg Festival 2016 www.solsberg.ch


 

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025

"Προσχέδιο δοκιμίου πολιτικής αγωγής* " Μανόλης Αναγνωστάκης (1925 - 2005) Από τη συλλογή "Ο Στόχος" & "Τα Ποιήματα" (εκδ. "Πλειάς", 1975)

 ...............................................................



Προσχέδιο δοκιμίου πολιτικής αγωγής *




Οι τσαγκαράδες να φτιάνουν όπως πάντα γερά παπούτσια
Οι εκπαιδευτικοί να συμμορφώνονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου
Οι τροχονόμοι να σημειώνουν με σχολαστικότητα τις παραβάσεις
Οι εφοπλιστές να καθελκύουν διαρκώς νέα σκάφη
Οι καταστηματάρχες ν’ ανοίγουν και να κλείνουν σύμφωνα με το εκάστοτε ωράριο
Οι εργάτες να συμβάλλουν ευσυνείδητα στην άνοδο του επιπέδου παραγωγής
Οι αγρότες να συμβάλλουν ευσυνείδητα στην κάθοδο του επιπέδου καταναλώσεως
Οι φοιτητές να μιμούνται τους δασκάλους τους και να μην πολιτικολογούν
Οι ποδοσφαιριστές να μη δωροδοκούνται πέραν ενός λογικού ορίου
Οι δικαστές να κρίνουν κατά συνείδησιν και εκτάκτως μόνον, κατ’ επιταγήν
Ο τύπος να μη γράφει ό,τι πιθανόν να εμβάλλει εις ανησυχίαν τους φορτοεκφορτωτάς
Οι ποιητές όπως πάντα να γράφουν ωραία ποιήματα.




* Πρόκειται περί προσχεδίου, ως ο τίτλος, και προσφέρεται εις ελευθέραν δημοσίαν συζήτησιν. Μετά τας ακουσθησομένας απόψεις θα γίνει τελική επεξεργασία υπό ομάδος εγκρίτων Ποιητών και θα παραδοθεί εις το κοινόν προς γνώσιν και αναμόρφωσιν.


Μανόλης Αναγνωστάκης (1925 - 2005)

Από τη συλλογή "Ο Στόχος" & "Τα Ποιήματα" (εκδ. "Πλειάς", 1975)




Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

"Ευρωπαϊκές περικοπές" Από τον ιστορικό και φίλο στο fb Γιώργο Μαργαρίτη (facebook, 22.12.2025)

 ...............................................................


Ευρωπαϊκές περικοπές*


Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για στήριξη του Ζελένσκι στην Ουκρανία και για τον εξοπλισμό της Ένωσης ενόψει πολέμου (στα 2030;)

Οι περικοπές που κατέθεσε στον ευρωπαϊκό βωμό η Ελλάδα είναι οι ακόλουθες (Στον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό 2026-2029):

-. Αγροτική ανάπτυξη -11,3%
-. Υποδομών -12,1%
-. Παιδείας -9,0%
-. Υγείας. -4,7%
-. Περιβάλλοντος -12,5%
-. Κοινωνικής συνοχής -5,2%

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η έρευνα για επιβολή νέων φόρων. Λέγεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα επιβληθεί νέος φόρος (υπέρ τοπικής αυτοδιοίκησης....!!!) σε αντικατάσταση του ΤΑΠ. Θα είναι 4-5 φορές μεγαλύτερος του ΤΑΠ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. Φυσικά θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα - τα νοίκια σε πρώτη σειρά.

Αμ, τι νομίζετε; Έτσι γίνονται οι πόλεμοι;

*Σημ.: Από τον ιστορικό και φίλο στο fb Γιώργο Μαργαρίτη (facebook, 22.12.2025)

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

"ΕΠΙΛΟΓΟΣ" ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925 - 2005) Από τη συλλογή "Εποχές 3 "(1951) & "Τα Ποιήματα. 1941-1971", Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2000, σ. 99]

...............................................................



  Μανόλης Αναγνωστάκης (1925 - 2005)


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Οι στίχοι αυτοί μπορεί και να ’ναι οι τελευταίοι
Οι τελευταίοι στους τελευταίους που θα γραφτούν
Γιατί οι μελλούμενοι ποιητές δε ζούνε πια
Αυτοί που θα μιλούσανε πεθάναν όλοι νέοι
Τα θλιβερά τραγούδια τους γενήκανε πουλιά
Σε κάποιον άλλον ουρανό που λάμπει ξένος ήλιος
Γενήκαν άγριοι ποταμοί και τρέχουνε στη θάλασσα
Και τα νερά τους δεν μπορείς να ξεχωρίσεις
Στα θλιβερά τραγούδια τους φύτρωσε ένας λωτός
Να γεννηθούμε στο χυμό του εμείς πιο νέοι.

Από τη συλλογή Εποχές 3 (1951)


[πηγή: Μανόλης Αναγνωστάκης, Τα Ποιήματα. 1941-1971, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2000, σ. 99]



Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025

"Δημιουργώντας ριζοσπαστισμούς" έγραψε ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΑΠΟΨΕΙΣ, 19.12.25)

 ...............................................................



       Δημιουργώντας ριζοσπαστισμούς




έγραψε ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΑΠΟΨΕΙΣ, 19.12.25) 



Ο Αντόρνο, που έζησε την πιο κακή -μέχρι στιγμής;- ακροδεξιά στην Ιστορία, ισχυριζόταν αργότερα ότι αυτή η πολιτική τερατογένεση αντιστοιχεί σε «έσχατους καιρούς». Βέβαια για τη Σχολή της Φρανκφούρτης ευρύτερα τα τέρατα ήταν γέννημα της ίδιας πάντοτε καπιταλιστικής μήτρας.


«Οποιος δεν θέλει να μιλήσει για καπιταλισμό, [ας το βουλώσει] και για τον φασισμό» συμπλήρωνε ο Χορκχάιμερ. Η διατύπωση αυτή δεν ήταν εική και ως έτυχε. Απευθυνόταν στους οπαδούς της φιλελεύθερης, της αστικής δηλαδή δημοκρατίας, οι οποίοι χωρίς καμιά αμφιβολία επέλεγαν μέσα στις συνθήκες του άγριου μεσοπολέμου την Ακρα Δεξιά από την «Ακρα» Αριστερά. Αλλωστε η πρώτη ιστορικά κοινοβουλευτική εμφάνιση φασιστών στην Ιταλία έγινε με κοινό ψηφοδέλτιο του Φιλελεύθερου και του Φασιστικού Κόμματος.

Οι Χορκχάιμερ και Αντόρνο αυτή την τρομερή εμπειρία μεταβόλιζαν γράφοντας στον μεταπόλεμο. Οταν πια ήταν φανερό πως το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε την τελική πράξη μιας πορείας που ξεκίνησε με την κοινή αστική επιδίωξη για εξόντωση της επανάστασης στην Ευρώπη. Την κοινή επιδίωξη για τη με κάθε τρόπο και πάνω σε όσα πτώματα χρειαστεί διάσωση του καπιταλισμού.

Πώς μου ήρθε όμως και τα λέω αυτά; Γιατί κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε σε μια παρόμοια καμπή. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά η τάξη των καπιταλιστών, όποτε βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές, είναι αδίστακτη.

Για πολύ κόσμο σήμερα μοιάζει ξανά να ζούμε σε «έσχατους καιρούς». Αυτό που ονομάζεται πολυκρίση και περιλαμβάνει τις, ήδη παρούσες εδώ και δεκαετίες, οικονομικές καταστροφές, την κλιματική κατάρρευση, τις υγειονομικές βόμβες και την όλο και πιο αληθοφανή προοπτική ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος εμπεριέχει ένα καταστροφικό δυναμικό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του μεσοπολέμου - απείρως μεγαλύτερο. Και αν τα πράγματα συνεχίσουν ανενόχλητα την πορεία τους, μάλλον η βαρβαρότητα θα είναι ήπια λέξη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει.


Η κυρίαρχη ψοφοδεής στάση μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αποτελεί συμβολή στην εκτύλιξή τους.

Η Κεντροαριστερά, η οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκεται πολύ δεξιότερα της ιστορικής Κεντροδεξιάς, ψάχνεται και αναρωτιέται (sic). Παραθέτω σχετικά αλιεύματα από τον ελληνικό Τύπο.

«Ηλπιζα πως οι θεσμοί στις ΗΠΑ θα στέκονταν εμπόδιο στον Τραμπ. Δεν το πιστεύω πια». Μιλάει για τους φιλελεύθερους θεσμούς της ηγέτιδας «Δημοκρατίας» του (φιλ)ελεύθερου κόσμου, που είναι κατάλληλοι, με τις πρέπουσες μετατοπίσεις, να κατασπαράζουν μαύρους και επαναστάτες, αλλά μπροστά στους φασίστες δυσκολεύονται. Μήπως να αναρωτηθούμε για τις εκλεκτικές τους συγγένειες; «Υπάρχει, άραγε, άλλη προοπτική για τη χώρα και τη δημοκρατία από την ενίσχυση του ευρωπαϊσμού;» Το (ρητορικό;) ερώτημα διατυπώνεται τη στιγμή που ο ιστορικός «αντιευρωπαϊσμός» μέσα σε μια αληθινή τρέλα μιλιταρισμού, πολεμικών προετοιμασιών και ηρωικού εγκωμίου των φέρετρων δικαιώνεται μέχρι κεραίας.

«Η μόνη έλλογη στάση είναι η μαχητική (sic) υπεράσπιση του μέτρου (!), η επιμονή σε μια φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική (!) κατεύθυνση για τη δημοκρατική-μεταρρυθμιστική αριστερά ενάντια σε δεξιούς και αριστερούς (;) αντισυστημισμούς». Πρόκειται για την ιδέα, φαντάζομαι, πως ο Μακρόν και ο Μερτς, ως μη λαϊκιστές και μη αντισυστημικοί», είναι περισσότερο μέλη της οικογένειας από ό,τι η «παλαβή αριστερά». Πράγμα που οδηγεί, νομίζω, στην απολογιστική τοποθέτηση ότι η «δημοκρατική-μεταρρυθμιστική αριστερά» έχει περισσότερα κοινά με τον Μπλερ και τον Σημίτη παρά με τον παλιό κακό ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015, αυτόν του λαϊκισμού και του αντισυστημισμού, αυτόν της ριζοσπαστικής έλλειψης σοβαρότητας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι «μετρημένοι» σχολιαστές κινούνται σαν μεθυσμένα κοτόπουλα. Μια εποχή όπου η παγκόσμια Δεξιά ριζοσπαστικοποιείται ραγδαία, αλλά η σοσιαλδημοκρατία (;) και η συνετή «μη λαϊκιστική», «μη αντισυστημική» (συστημική δηλαδή;) Αριστερά προσεύχεται -τι άλλο;- για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τον δημοκρατικό καπιταλισμό.

Τη στιγμή που η παγκόσμια Δεξιά, αντιλαμβανόμενη απολύτως πως η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε κοσμοϊστορικές, ριζικές ανακατατάξεις, κατανοεί ότι μόνο ριζοσπαστικές απαντήσεις υπάρχουν -και τις υλοποιεί ήδη-, ο σοσιαλφιλελεύθερος μεταρρυθμισμός -χωρίς μεταρρυθμίσεις πάντα- βιώνει την «ευγενή του τύφλωση».

Υπάρχει εξήγηση. Εδώ και πολύ καιρό αυτό το πολιτικο-ιδεολογικό ρεύμα έχει εμμονή με τη «μεσαία τάξη», τη μορφωμένη και «δυναμική», τον κατεξοχήν, λέει, φορέα του εκσυγχρονισμού μας. Η εργατική τάξη, όταν κατονομάζεται, θεωρείται, έστω και άρρητα, καθυστερημένη και ανορθολογική - ρέπουσα προς τους «λαϊκιστές».

Να το ξαναπώ. Η παγκόσμια Δεξιά ριζοσπαστικοποιείται εκκινώντας μια διαδικασία εκφασισμού. Δεν το κάνει από έλλειψη διαύγειας (sic). Εκπροσωπεί με αυτόν τον τρόπο την τάξη της και σκληρά συμφέροντα - τα οποία είναι όλο και περισσότερο αντίθετα στο «γενικό συμφέρον», δηλαδή στα συμφέροντα των φτωχών. Κατανοεί, αντίθετα από τους «δημοκρατικούς μεταρρυθμιστές», ότι το θέμα δεν είναι οι «ανισότητες» γενικώς, αλλά η εκμετάλλευση - χωρίς την εκτόξευση της οποίας ο καπιταλισμός, δημοκρατικός ή όχι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κυρίαρχων τάξεων.

Η παγκόσμια Δεξιά ριζοσπαστικοποιείται. Ο μόνος ορθολογισμός για την Αριστερά είναι να διαμορφώσει τον δικό της ριζοσπαστισμό. Να οργανώσει τη δράση της εξίσου «επιθετικά» με τον εχθρό της. Γιατί δεν πρόκειται για αντίπαλο στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου έλλογου (!) διαλόγου.

Για θανάσιμο εχθρό πρόκειται. Δεν το λέμε εμείς. Αυτοί το κραυγάζουν.

xristoslaskos.wordress.com

«Εγώ τι κόμμα είμαι;» έγραψε ο Θανάσης Βασιλείου ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΑΠΟΨΕΙΣ, 19.12.25)

 ..............................................................




«Εγώ τι κόμμα είμαι;»






έγραψε ο Θανάσης Βασιλείου ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΑΠΟΨΕΙΣ, 19.12.25)



Είναι από τα μείζονα πολιτικά ερωτήματα – μια απορία που πιλατεύει τους περισσότερους. Οι αγρότες για παράδειγμα -σ’ αυτή τη φάση- έχουν αποφασίσει ότι δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Αρκετοί πλέον από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν ξέρουν αν είναι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά ή κάτι άλλο. Η απροσδιοριστία ως προς το ερώτημα οφείλεται στην ένταση της ρευστότητας και στο πλειοψηφικό ζητούμενο: αξίωση για επιτακτικές και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ποιες αλλαγές, πώς, με ποιους; Οι προσπάθειες ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου εντείνουν την απορία της αυτοτοποθέτησης ή έστω την ανίχνευση μιας τοποθέτησης των ψηφοφόρων στο φάσμα Δεξιά-Αριστερά. Και αυτή όμως η ιδεολογικοπολιτικής τάξεως τοποθέτηση πάσχει εξαιτίας της αποσύνδεσης των πολιτών από τις ιστορικές (ή τις οικογενειακές κομματικές) επιλογές τους – κάτι που εκδηλώθηκε με τις πολιτικές μετατοπίσεις στα χρόνια της ελληνικής κρίσης και συνεχίζεται έως τις μέρες μας με τα ιδιωτικά/υβριδικά κόμματα.


Η απόσταση λόγου χάρη της περιβόητης ρήσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;» από την ανάδρομη ρήση του Βίκτωρα Ουγκό ότι «οι υπουργοί λένε ό,τι μας αρέσει να ακούμε, ώστε στο τέλος να κάνουμε ό,τι θέλουν», όχι μόνο δεν απαντά στην προτίμηση κόμματος, αλλά δυσκολεύει την απάντηση. Επιπλέον η τυποποιημένη επίγνωση ότι «είμαστε ελεύθεροι να ψηφίσουμε ό,τι θέλουμε, αλλά κάποιοι άλλοι -επάλληλα κέντρα ελλειμματικής δημοκρατίας- θα φροντίσουν να κάνουν αυτό που θέλουν και να μας το επιβάλλουν παρά τη θέλησή μας» δεν είναι και τόσο άγνωστη στη συλλογική συνείδηση των λαών της Ενωμένης Ευρώπης.


Από την άλλη, αιωρείται το «θέμα Μητσοτάκη». Η πλειοψηφία, και εδώ, θέλει αλλαγές. Το πρόσθετο ερώτημα είναι έως πότε αυτή η κυβέρνηση θα σχοινοβατεί στο εκκρεμές πολιτικών ενοράσεων -ας πούμε κάτι μεταξύ Μακιαβέλλι και Χομπς- και θα απαντά με περισσότερη εξουσία (συν βία, στρεψοδικίες, μη σκάνδαλα, υποσχέσεις, άγνοια, ψέματα και διαφθορά) μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία; Λ.χ. ο Μακιαβέλλι ξεδίπλωσε μια συνταγή για το πώς επιβιώνει κάποιος στην πολιτική, ενώ ο Τόμας Χομπς εξήγησε το γιατί έχουμε ανάγκη την κυρίαρχη εξουσία. Ομως ο Μαξ Βέμπερ είναι αυτός που μας ανέλυσε πώς λειτουργεί η εξουσία και η νομιμοποίησή της στο σύγχρονο κράτος και κυρίως είναι αυτός που ξεκαθάρισε την κοινωνιολογική λογική του κράτους: την επιτυχή άσκηση του μονοπωλίου της νόμιμης φυσικής βίας εντός μιας επικράτειας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ότι το επιχείρημα της σταθερότητας -δηλαδή της πολιτικής επιβίωσής της- είναι ισχυρότερο από το επιχείρημα της ηθικής διακυβέρνησης. Επίσης έχει δείξει ότι το ζήτημα -με τα λόγια του πρωθυπουργού- «των διαχρονικών παθογενειών» παραμένει το μόνο αμεταρρύθμιστο. Η κυβέρνηση εδώ δίνει τις πραγματικές μάχες της. Μάχεται για την ευχέρεια πολιτικής εξαπάτησης, τη μη λογοδοσία, το ακαταδίωκτο, το μη σκάνδαλο. Διαιωνίζει έτσι την ανισόρροπη σχέση μέσω της οποίας οι πολίτες αισθάνονται μάγκες όταν εξαπατούν το κράτος που μονίμως τους εξαπατά, μιας και είναι οι βασικοί αποδέκτες εθνικών, κρατικών ή φυσικών συμφορών. Γιατί άραγε πάνω από το 70% των πολιτών ζητάει αλλαγή; Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι υψηλή, όπως και η απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας: με την ακρίβεια, το στεγαστικό, την οικονομία (βλέπε το παραγωγικό μοντέλο) και το δημογραφικό να παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Θα πρέπει ωστόσο να δούμε τα πραγματικά καλά νέα. Πρώτον, οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μετέρχονται της πολιτικής σοφίας, ούτε θα γράψουν τεστ επ’ αυτής. Οι ίδιοι οι επικεφαλής των κομμάτων δεν έχουν κάποια βαθύτερη σχέση με την Πολιτική Επιστήμη και Φιλοσοφία ή την Πολιτική Κοινωνιολογία, παρότι τα σλάλομ τους μεταξύ ηθικής των πεποιθήσεων (πίστη σε δήθεν απόλυτες αρχές ανεξαρτήτως συνεπειών), ηθικής της ευθύνης (ανάληψη τάχα ευθύνης για προβλέψιμες συνέπειες) και ηθικής της ανευθυνότητας είναι απολύτως ορατά και ανιχνεύσιμα. Δεύτερον, το ερώτημα «Εγώ τι κόμμα είμαι;» δεν είναι νέο. Ηταν το ίδιο που απασχολούσε τους περισσότερους στη Μεταπολίτευση – το 1974. Ολοι αναρωτιόντουσαν αν ο Καραμανλής ήταν συνέχεια της ΕΡΕ ή κάτι άλλο.


Η Δεξιά δεν ήξερε ακριβώς τι Δεξιά είναι, φιλοβασιλική ή όχι; Η Ενωση Κέντρου δεν γνώριζε αν είναι κάτι παπανδρεϊκό αφού ο Παπανδρέου είχε το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά χώνευε τη διάσπασή της σε «ΚΚΕ Εξωτερικού» και «ΚΚΕ Εσωτερικού». Αλλωστε το ερώτημα στον τίτλο είναι παρμένο από το «Κομμάτια και θρύψαλα» της δεκαετίας του 1970 του Γιώργου Σκούρτη -από τα εμβληματικά του θεατρικού ρεπερτορίου-, που, μεταξύ άλλων, έδειχνε με ευκρίνεια την πορεία των ματαιώσεων του Ελληνα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οπως την έδειχνε, ας πούμε, με το «ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ ανορθογραφώσιν» ο Ροΐδης για το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

Prayer Meetin' - Jimmy Smith (youtube, 10.3.2017)

 .............................................................


Prayer Meetin' - Jimmy Smith


(youtube, 10.3.2017)


Ο Κραββαρίτης, ο Σμαΐλης, το «Φίδι», ο Λένιν και ο «χορός» ("Εφημερίδα των Συντακτών" / "ΝΗΣΙΔΕΣ", 22.11.25) - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

 ...............................................................





ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ


Ο Κραββαρίτης, ο Σμαΐλης, το «Φίδι», ο Λένιν και ο «χορός»


("Εφημερίδα των Συντακτών" / "ΝΗΣΙΔΕΣ", 22.11.25) 

Μια συναρπαστική αφήγηση για το σαρωτικό πλήγμα από τη χουντική ασφάλεια τον Φλεβάρη του 1974, με τη σύλληψη δεκάδων στελεχών του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Ο Α’ τόμος του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη «Θ.Ν., Ενα χρονικό για τα “παιδιά του Φλεβάρη” μισόν αιώνα αργότερα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος». Οπου «Θ.Ν.» σημαίνει: Θα νικήσουμε!



Αριστερά: Ο Χ. Φλωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα χωρίς διαβατήριο και ιθαγένεια. Η Ν. Βαλαβάνη μεταφράζει σε impromptu συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Αεροδρόμιο Ελληνικού | Δεξιά: Δελτίο εγκληματικότητας 9.8.1974 για παράβαση του α.ν.509 - 16 μέρες μετά τη Γενική Πολιτική Αμνηστία και 19 μέρες από τη Μεταπολίτευση....

Μέσα στα κρατητήρια, πέρα απ’ τους σχεδιασμούς της ανάκρισης, υπήρχε πλούσια «ζωή» και σε ένα δεύτερο επίπεδο, που εξαρτιόταν από τις «πρωτοβουλίες» των φρουρών. Κάποιοι απ’ αυτούς «σύχναζαν» στα κελιά μας, δηλαδή δεν μας έβγαζαν απλώς τουαλέτα, αλλά άνοιγαν την πόρτα και μέσα απ’ το άνοιγμά της προχωρούσαν σε νουθεσίες. Μιας και δεν ξέραμε τα ονόματά τους, διάφοροι από μας τους δίναμε δικά μας παρανόμια για να τους ξεχωρίζουμε.

Μέχρι τώρα έχω την εντύπωση ότι εγώ πρώτη είχα δώσει σ’ έναν από αυτούς, που αργότερα μάθαμε ότι ονομαζόταν Χρήστος Παπουτσής, το όνομα «Φίδι», που «έπιασε». Του το είχα δώσει επειδή για ασφαλίτης ήταν ασυνήθιστα χαμηλών τόνων, δεν έβαζε ποτέ τις φωνές, μιλούσε ήρεμα – κι ήταν εντελώς αθόρυβος. Φορούσε πάντα παπούτσια με κρεπ, γλιστρούσε έξω από τα κελιά κι έστηνε αυτί στις κουβέντες που έκαναν μεταξύ τους οι συγκρατούμενοι στο ίδιο κελί ή οι «τεμπέληδες», που φώναζαν μέσα από τις σιδεριές στο πάνω μέρος της καγκελόπορτας του κελιού τους στα γειτονικά τους κελιά επειδή βαριόντουσαν να χτυπάνε λέξεις στον τοίχο.

Ηταν ταυτόχρονα ένας ιδιόμορφος τύπος σαδιστή, έχοντας αναπτύξει μια προσωπική τεχνική που την εφάρμοσε αρκετές φορές και σε μένα – μέχρι να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω για να το «κόψει». Τι συνήθιζε; Οποτε φώναζες το νούμερό σου για τουαλέτα και ήταν αυτός υπηρεσία, όταν άνοιγε την πόρτα για να σε βγάλει έξω σε ρωτούσε αθώα: «Εσύ δεν ήσουν αυτή που μόλις τώρα χτυπούσες το κεφάλι σου στον τοίχο;» Κι όταν απαντούσες –απαντούσα– αρνητικά, έλεγε με το ίδιο αθώο ύφος: «Καλά, πώς μπορείς να κάθεσαι έτσι ήρεμη και να μη χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο;». Οταν πάλι σε γύριζε από την τουαλέτα, έμπαινε κι ο ίδιος μέσα στο κελί και με περίλυπο ύφος κατάληγε πάντα στην ίδια επωδό: Πόσο ωραίος ήταν ο έξω κόσμος, ενώ εσύ έτρωγες τα νιάτα σου μες στο σκοτάδι... Πρέπει να την εύρισκε κάνοντάς σε να αισθάνεσαι χειρότερα από ό,τι πριν αρχίσει να σου περιγράφει τη λεύτερη ζωή.


Οταν τελικά κατάλαβα τι έκανε, άρχισα να μιλάω κι εγώ: Να του περιγράφω πόσο ωραία είναι η ζωή μέσα στο κελί μου, τι καλά περνάω, πόσο ευχάριστα είναι τα πρωινά με ξάπλα, καφέ, τσιγάρο και πολύ τραγούδι –με ακούει, δεν μ’ ακούει κι ο ίδιος;– τραγούδια ελληνικά και αγγλικά, όπως δεν έκανα ποτέ στο σπίτι μου, γιατί εκεί δεν είχα ποτέ τον χρόνο. Οταν τα επανέλαβα αυτά σε δυο-τρεις επισκέψεις του σαν να εννοούσα κάθε λέξη μου, έκοψε ο ίδιος κάθε συζήτηση φανερά ενοχλημένος. Μέχρι εκείνη την Κυριακή, απομεσήμερο στις 3 του Μάρτη. [...]

Διηγούμουν λοιπόν φωναχτά στον Λάκη μια ιστορία και ξεκαρδιζόμασταν κι οι δυο στα γέλια. Ηταν η ιστορία με τον Κραββαρίτη από τότε που ήμουν απομόνωση στο κελί νο 4. Τότε που μου είπε ότι αν είμαι όντως έξυπνο κορίτσι, πρέπει να κάνω αυτό ακριβώς που λέει ο Λένιν: «Τι λέει ο Λένιν; Λέει “ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω”. Οσο ήσασταν έξω κάνατε το ένα βήμα μπρος, και μπράβο σας, τώρα όμως είσαστε εδώ μέσα, άρα τώρα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί μας, να κάνετε τα δύο βήματα πίσω»... Και τον κοροϊδεύαμε άγρια κι οι δυο μαζί.

Μόνο πως επρόκειτο για παρεξήγηση, αντάξια των καλύτερων «παρεξηγήσεων» στα έργα της Φίνος Φιλμ: Από την αρχή είχα την εντύπωση ότι αυτός που είχε μπει τότε στο κελί νο 4 ήταν ο Σμαΐλης. Του έλεγα, λοιπόν, ότι ο Σμαΐλης μού είπε αυτό, ο Σμαΐλης μού είπε εκείνο... Ενώ με τον Σμαΐλη δεν είχα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο.

Οπως η πραγματικότητα συχνά ξεπερνά τη φαντασία, έτυχε εκείνο το απόγεμα να είναι ο Σμαΐλης αξιωματικός υπηρεσίας. Και, σταθμευμένος έξω απ’ το κελί σε όλη τη διάρκεια της διήγησης για το ασφαλίτικο μάθημα μαρξισμού, ήταν το «Φίδι». Ο οποίος είχε ακούσει επιπλέον όλα τα καλαμπούρια που ανταλλάζαμε με τον Λάκη, καθώς και ο Λάκης μού έλεγε κάποιες δικές του «εμπειρίες» - στη δική του περίπτωση, απ’ τον πραγματικό Σμαΐλη...

Προφανώς ο Παπουτσής τα είπε κατευθείαν όλα, χαρτί και καλαμάρι, στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Ο Σμαΐλης θα αισθάνθηκε βαθύτατα θιγμένος προσωπικά, καθώς πιθανότατα ήταν η πρώτη φορά που τον κακολογούσαν άδικα – κοροϊδεύοντάς τον, όπως θα του φάνηκε, για ένα ανύπαρκτο περιστατικό.

Ηρθε πρώτα στο δικό μου κελί, δηλ. άνοιξε την πόρτα, με έβγαλε έξω στο διάδρομο και με οδήγησε στη γωνία των κρατητηρίων κοντά στο στέκι του αξιωματικού υπηρεσίας και εκεί με ρώτησε, σ’ επήκοο όλων των κοντινών κελιών, τ’ όνομά μου. Ηταν ένας νέος άντρας, ψηλός και γεροδεμένος, με ώμους τετράγωνους σαν ντουλάπα, που δεν τον είχα ξαναδεί, ούτε μου πέρασε απ’ το μυαλό η παραμικρή ιδέα ότι αυτός μπορεί να ήταν ο πραγματικός Σμαΐλης.

Δεν πρόλαβα καλά-καλά ν’ αρθρώσω τ’ όνομά μου κι άρχισε επιτόπου να με χτυπά. Ηταν τόσο σβέλτος, που βρέθηκα να τις τρώω πριν προλάβω να κλείσω το στόμα μου. Αγριο ξύλο, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έτρωγα σερί μπουνιές στο πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα με είχε βουτήξει απ’ τα μαλλιά και μου βάραγε το κεφάλι στον τοίχο. Μπροστά σ’ αυτό, η κλοτσοπατινάδα της «υποδοχής» για το ποιος είναι αιματοβαμμένος, η χούντα ή οι κομμουνιστές, ήταν χάδια.

Οταν γυρίζοντας δαρμένη πίσω στο κελί μου δεν κρατήθηκα και τον ρώτησα ένα «γιατί;», καθώς αυτή η αιφνιδιαστική επίθεση, που δεν είχε σχέση με την ανάκριση, μου ήταν εντελώς ακατανόητη, άρχισε να με φωνάζει «πουτάνα» κι ότι θα με σκίσει, μ’ έβαλε με κλοτσιές μέσα στο 22, μ’ έριξε πάνω στο πέτρινο κρεβάτι και συνέχισε να μου κτυπάει το κεφάλι στον τοίχο και να μου ρίχνει γονατιές στην κοιλιά και το στομάχι. Κάποια στιγμή μ’ άφησε σ’ αυτή την κατάσταση πεσμένη στο κρεβάτι κι έφυγε χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση. Εγώ, περισσότερο απ’ το ξάφνιασμά μου, δεν έκανα κιχ όσο τις έτρωγα, μόνο το γκαπ-γκουπ ακουγότανε καθαρά. Χάρη στο δεύτερο ημίχρονο του μεταξύ μας «ματς», βέβαια, το ’χε ακούσει και όλος ο υπόλοιπος «φωτεινός» διάδρομος.

Η θιγμένη «ντουλάπα» άνοιξε κατευθείαν το διπλανό κελί, του Σταθάκη, και κει επαναλήφθηκαν ακριβώς τα ίδια. Τον Λάκη τον έβριζε συνέχεια, τον θυμάμαι να επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων με μανία «είσαι πούστης, ρε, πες πως είσαι πούστης!»... [...]

Απ’ όλα τα συγκεκριμένα περιστατικά στην ανάκριση ή μέσα στα κρατητήρια, για τα οποία κατέθεσα στη Δίκη της Χαλκίδας, το μόνο που έγινε αποδεκτό και αναφέρεται ως γεγονός στην Απόφαση του Δικαστηρίου ήταν αυτός ο διπλός κυριακάτικος ξυλοδαρμός, για τον οποίο υπήρξαν δεκάδες αυτήκοοι μάρτυρες και για τον οποίο κατέθεσαν –πέρα από μένα και τον Λάκη– επίσης άλλοι μάρτυρες κατηγορίας.

Παρ’ όλα αυτά, και ο Σμαΐλης έφυγε ελεύθερος άνθρωπος από τη Χαλκίδα - για τους γνωστούς «τεχνικούς» λόγους: Μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, το Δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία για βαριές σωματικές βλάβες (κακούργημα) σε βάρος δικό μου, του Λάκη και όσων τον κατηγορούσαν για το ξύλο που τους είχε ρίξει ως ανακριτής τους, σε απλές σωματικές βλάβες (πλημμέλημα) - το οποίο ως αδίκημα είχε ήδη παραγραφεί... Η δικαστική αποδοχή, ωστόσο, ότι μας έριξε ξύλο μες στα κρατητήρια κόστισε την απόταξη του από την Αστυνομία.

Καθώς, όμως, όσοι είναι καλοί σε κάτι, σπάνια πάνε χαμένοι, μετά την αναγκαστική του απόταξη τον Σμαΐλη περιέθαλψε ο καπετάν Γιάννης Λάτσης -απασχολώντας τον για πολλά χρόνια ως υπεύθυνο ασφαλείας σε εργοτάξια του στη Σαουδική Αραβία.

● Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 8 Δεκεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. στον κνηματογράφο «Τριανόν». Μίλησαν οι: Ιωάννα Μακρή, Γιώργος Μαργαρίτης, Θανάσης Σκαμνάκης και Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Αποσπάσματα διάβασε η Μάνια Παπαδημητρίου.



Slow Blues (Instrumental) · Buddy Guy As Good As It Gets (youtube, 18.4.2015 / Released on: 1998-01-01 )

 ...............................................................


Slow Blues (Instrumental) · Buddy Guy

As Good As It Gets

(youtube, 18.4.2015 / Released on: 1998-01-01)



Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025

"Ο προφήτης" & "Θρήνος" Δύο ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη (1919 - 2005) Από τη συλλογή "ΣΦΡΑΓΙΔΑ ή Η ΟΓΔΟΗ ΣΕΛΗΝΗ" (1964) & "ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1945 - 1971", εκδ. "ΚΕΔΡΟΣ", γ' έκδοση 1981)

 ..............................................................




           Μίλτος Σαχτούρης (1919 - 2005)



1. "Ο προφήτης"




Βαθιά ξεχασμένος στον
                                           αιώνιον ύπνο
κόβει με τα μαύρα του μάτια λουλούδια
                                            με τα δόντια
ζυμώνει με ήλιο και μέλι
                                               το φεγγάρι
καθώς βαθιά στενάζει πάνω του
                                                ο ουρανός
το έκπτωτο χιμαιρικό λουλούδι
                                     που το λένε τάφο
ο πέτρινος προφήτης
θα ουρλιάξει



2. "Θρήνος"


Σκισμένα τα κορίτσια σα χαρτόνι
με στίγματα από θειάφι μέσα στο κεφάλι
με χόρτο θυμωμένο μες στο στόμα
να σπάζουν το φλιτζάνι τ’ ουρανού
με δάκρυα τεντωμένα μες στα μάτια
σα μαύρες ολοκαίνουριες καρφίτσες
πότε το χρώμα των πουλιών θα τραγουδήσει;
πότε οι πεταλούδες θα χτυπήσουν τα μαχαίρια;
όταν στους ήλιους θα φυτρώσουν άλλα χέρια
κι ο ύπνος θα τους αδειάζει απ’ το σκοτάδι


κι η νύχτα θα ’ναι όμορφη σα μέρα



Μίλτος Σαχτούρης (1919 - 2005)

Από τη συλλογή "ΣΦΡΑΓΙΔΑ ή Η ΟΓΔΟΗ ΣΕΛΗΝΗ" (1964) & "ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1945 - 1971", εκδ. "ΚΕΔΡΟΣ", γ' έκδοση 1981)

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

"Δημοκρατία" γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ, 15.12.25)

....................................,,........................



Δημοκρατία





γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών" / ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ, 15.12.25) 



Η δημοκρατία στις μέρες μας βάλλεται πανταχόθεν. Από τη μια μεριά, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα περισσότερα καθεστώτα -είτε μιλάμε για την Κίνα, είτε για τη Ρωσία, είτε για τις αραβικές χώρες, είτε για μέρος της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, είτε πλέον και για τις ΗΠΑ, δηλαδή για όλο τον κόσμο σχεδόν- έχουν έντονα αυταρχικά χαρακτηριστικά ή ρέπουν προς τον αυταρχισμό.


Από την άλλη, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα πράγματα είναι ακόμα σαφώς καλύτερα, η δημοκρατία πιέζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας έχει να κάνει με την ανά τετραετία ψήφο μας, η οποία δίνει μια ευρύτατη ελευθερία κινήσεων σε κυβερνήσεις. Είναι ίσως μοναδική περίπτωση τόσο μεγάλου περιθωρίου ελευθερίας, καθώς με μία μόνο πράξη (την τοποθέτηση ψηφοδελτίου στην κάλπη) δίνει ο καθένας μας τη συναίνεσή του για χιλιάδες πολιτικές και διοικητικές ενέργειες τις οποίες φυσικά αδυνατεί να πληροφορηθεί στο σύνολό τους. Αυτό βέβαια είναι το σύστημα στο οποίο ζούμε, η αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, και θα ήταν λιγότερο πρόβλημα αν δεν πιέζονταν ταυτόχρονα όλο και περισσότερο τα θεσμικά εκείνα αντίβαρα που προορίζονται να ελέγξουν τις κυβερνήσεις ή να ασκήσουν πίεση πάνω τους. Είτε μιλάμε για την εκλογή των ανώτατων δικαστών, είτε για τον τρόπο επιλογής κρατικών λειτουργών, είτε για το μικρό εύρος παραχώρησης εξουσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε όμως και για την άσκηση δικαιωμάτων όπως η απεργία, η ειρηνική διαδήλωση ή η ελεύθερη έκφραση -που και αυτή πιέζεται, συνήθως έμμεσα–, το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται μια όλο και μεγαλύτερη φθορά στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου, έτσι ώστε στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών σε πολλές χώρες -και στη δική μας- οι κυβερνήσεις να μοιάζουν περίπου ασύδοτες.


Ο δεύτερος τρόπος πίεσης της δημοκρατίας έχει να κάνει με την υπερσυγκέντρωση εξουσίας στις Βρυξέλλες και τη δημιουργία μιας υπερκυβέρνησης με πολύ συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά, που επιπλέον μοιάζουν αμετακίνητα.

Υπουργός της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι «για τη διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο δόθηκε λυσσαλέα μάχη», καθώς «οι τροϊκανοί ήθελαν διακαώς την ιδιωτικοποίησή του». Αυτό είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα καθώς «το δίκτυο είναι ένα και μοναδικό, δεν υφίστανται συνθήκες ανταγωνισμού, δεν υπάρχει ζήτημα απελευθέρωσης της αγοράς», οπότε η «διακαής επιθυμία» έχει να κάνει με μια σαφή ιδεολογική άποψη που θέλει το κράτος αποψιλωμένο από κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Αυτή η διπλή πίεση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δύο ειδών πολιτικές αντιδράσεις. Η μία είναι η απόσυρση και η αποχή, τουλάχιστον όσων θα επιθυμούσαν διεύρυνση της περίφημης -και συνταγματικά κατοχυρωμένης- λαϊκής κυριαρχίας, αφού έχουν απέναντί τους ένα σύστημα που μοιάζει πανίσχυρο. Η δεύτερη είναι η ακροδεξιά επιλογή, που μπορεί να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη λαϊκή κυριαρχία, ενδιαφέρεται όμως για την εθνική κυριαρχία, τουλάχιστον έτσι όπως αυτή την αντιλαμβάνεται, μέσω του ευρωσκεπτικισμού. Και οι δύο αντιδράσεις δεν προοιωνίζονται τίποτα το θετικό για το μέλλον.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας - "'Ενωση" - Official Lyric Video (youtube, 9.3.2021)

 ...............................................................


Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας - "'Ενωση" - Official Lyric Video

(youtube, 9.3.2021)

ΤO ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ «Απροστάτευτος» Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ελεύθερη απόδοση στο ποίημα «ΘΑ ‘ΡΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» του ROBERTO JUARROZ, σε μετάφραση του Ρήγα Καππάτου, από το βιβλίο "Γενική ανθολογία σύγχρονης λατινοαμερικάνικης ποίησης 1892-1975" των εκδόσεων "Εκάτη" 

Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου 

Ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας 

Εικονογράφηση: Αλέξια Οθωναίου 

Επιμέλεια βίντεο: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου Παραγωγή: Αριστοτέλης και Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου Ο.Ε. 

Καλλιτεχνική διεύθυνση και διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Παπακωνσταντίνου 

Βοηθός παραγωγής: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου 

Ενορχήστρωση: Βάσω Δημητρίου 

Ηχοληψία-μείξη: Μάκης Πελοπίδας στο στούντιο ΑΧΟΣ, Μεγαλόβρυσο Αγιάς 

Συμπληρωματικές ηχογραφήσεις:Βάσω Δημητρίου στο σπίτι της 

Mastering: Andy ‘Hippy’ Baldwin (Metropolis, London)
Μουσικοί 

Βάσω Δημητρίου: Ηλεκτρικές κιθάρες, τζουρά, μπαγλαμά

Βασίλης Γιασλακιώτης: Τύμπανα

Βασίλης Κουτσονάνος: Κοντραμπάσο

Κυριάκος Ταπάκης: Λαούτο

Αποστόλης Γιάγκος: Farfisa

Δημήτρης Χανδράκης: Βιολί

Χαρά Σειρά: Βιόλα

Βασίλης Σαΐτης: Τσέλο

Φώτης Σιώτας: Φωνητικά



Στίχοι:

Θα ‘ρθει μιά μέρα, όπου δεν θα χρειαστεί 
να σπρώξεις τα ποτήρια για να πέσουν 
ούτε απ’ το στόμα σου να βγάλεις τα καρφιά 
για να καρφώσεις όσα είναι για ν’ αντέξουν.


Μήτε και πάλι, ταραγμένος και ωχρός, 
τις πέτρες να πατάς για να σωπάσουν 
ούτε το πρόσωπο των γυναικών να πιείς 
με την κρυφή ελπίδα να χαμογελάσουν.

Θα ‘ρθει μια μέρα η μεγάλη ένωση. 
Ακόμα κι οι θεοί θα μάθουν να μιλάνε. 
Θα ‘ρθει μιά μέρα που ο αέρας κι η φωτιά 
μες στων αιώνων τη σπηλιά θα τραγουδάνε.

Τότε δε θα ‘βρεις να υπάρχει διαφορά 
ανάμεσα στο σώμα και στις σκέψεις. 
Θα ‘ναι οι πέτρες σαν τα στήθη σου σκληρές 
κι οι στίχοι ζυμωμένοι για να μη λαθέψεις.


*Ελεύθερη απόδοση ποιήματος του Ρομπέρτο Χουαρρόθ


"Ανθρωπότυπος ΟΠΕΚΕΠΕ" έγραψε ο Θωμάς Τσαλαπάτης ("Εφημερίδα των Συντακτών"/ΝΗΣΙΔΕΣ/ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ, 14.12.25)

...............................................................


Ανθρωπότυπος ΟΠΕΚΕΠΕ






έγραψε ο Θωμάς Τσαλαπάτης ("Εφημερίδα των Συντακτών"/ΝΗΣΙΔΕΣ/ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ, 14.12.25) 



Υπάρχει κάτι βαριά μολυσματικό με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή βλέποντας τα βίντεο από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια αίσθηση αποκαρδιωτική. Μια αίσθηση που λειτουργεί ταυτόχρονα ως συνειδητοποίηση και ως επεξήγηση. Είναι αυτός ο ανθρωπότυπος που περιγράφει μια χώρα. Την κατάσταση και τα αδιέξοδά της, τη λειτουργία της και την καταδίκη της. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο όπως εμφανίζονται αλλά κυρίως όπως προσδιορίζονται από τις σχέσεις τους με την εξουσία. Ο τρόπος με τον οποίο η εξουσία τούς επιβραβεύει και τους επιτρέπει να μολύνουν με το χάλι τους την κοινωνία. Γιατί οι μάρτυρες που εμφανίστηκαν είναι απλώς αντιπροσωπευτικοί ενός μεγάλου αριθμού που δεν εμφανίστηκε, μιας λεγεώνας από παρατρεχάμενους μέχρι υπουργούς, που ορίζουν το γκρεμίδι αυτό που ονομάζεται Ελλάδα.


Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό όλων αυτών κάποιος θα έλεγε πως είναι η γελοιότητα. Αλλά η γελοιότητα δεν είναι εγγενής. Η γελοιότητά τους προκύπτει από την αδιαφορία τους. Την αδιαφορία να έχουν έστω αξιοπρεπείς δικαιολογίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις συλλήψεις τους στο παρελθόν, τη γενικότερή τους στάση. Η γελοιότητά τους προκύπτει από τη γνώση τους πως κανείς δεν θα τους ακουμπήσει, γιατί υπάρχει ένας κομματικός μηχανισμός και μια κυβέρνηση να τους στηρίζει. Το γέλιο που μας προκαλούν είναι η αντιστροφή της οργής απέναντι σε αυτούς και απέναντι σε αυτό που αντιπροσωπεύουν. Το γέλιο μας είναι δική τους νίκη. Η χαμογελαστή απόγνωσή μας που έρχεται να αντικαταστήσει τις καταδίκες που δεν θα έρθουν. Η συμμετοχική μας παθητικότητα απέναντι στα συμπτώματα ενός μηχανισμού που δεν έχουμε τη βούληση να ανατρέψουμε.

Οι ανθρωπότυποι αυτοί είναι που έχουν κυριαρχήσει εδώ και καιρό, αυτοί που έχουν κάνει τη χυδαιότητά τους σύνταγμα της χώρας. Διεφθαρμένοι και επιδεικτικοί, κουτοπόνηροι και εξυπνάκηδες, νταήδες και μαζί δειλοί, που μια θα πουλάνε σεξιστική μαγκιά και την άλλη θα επικαλούνται θανάτους γονέων και συγγενών για να τους λυπηθούμε. Προγλωσσικοί και μαζί περήφανοι για την αμόρφωτη σκευή τους την οποία θα υπερασπιστούν ως λαϊκότητα. Στερεοτυπικοί στη χρήση κάθε επιχειρήματος, διδαγμένοι από πασαλείμματα μιμήσεων του λόγου των κομματικά ανωτέρων τους, περήφανοι στην επίκληση του τόπου τους (ενός τόπου που έχουν βοηθήσει να καταστραφεί και να καταδικαστεί για χρόνια). Θέλοντας να αποκρύψουν τις κομπίνες τους αλλά χωρίς να στερηθούν την ηδονή της επίδειξης με κάθε ευκαιρία. Οπλισμένοι με αυτό το θλιβερό μίγμα όπου όλα τα αντίθετα μπορούν να συνυπάρχουν: δουλοπρέπεια και μαγκιά, σαχλά αστειάκια και φτηνή επίκληση στο συναίσθημα, ξέφτια δικανικής καθαρεύουσας και άγνοια βασικών λέξεων, σήκωμα της φωνής και υποτέλεια, κουτοπονηριά και επίκληση στην τιμιότητα της εργασίας. ΕμεΤόστ το Σαββατόβραδο.

Οι ανθρωπότυποι αυτοί περιγράφουν την κυρίαρχη τάξη στο παρόν της χώρας μας. Οι ανώτεροί τους, συνήθως πιο εξευγενισμένοι, κουβαλούν, ενσαρκώνουν και εφαρμόζουν ακριβώς την ίδια ηθική και αισθητική εργαλειοθήκη. Συνήθως γόνοι αποτελούν τη φυσική εξέλιξη, τη μετέπειτα γενιά που διαδέχεται τους (κάθε μορφής) ΟΠΕΚΕΠΕδες. Είναι αυτοί που σπούδασαν στα κολέγια και στις Αγγλίες με τα λεφτά που εξασφάλισαν οι κατσικοκλέφτες πρόγονοι. Και οι κατώτεροί τους, μια κρίσιμη μάζα εκπαιδευμένη από τη ζήλια και τον μιμητισμό που επιβάλλει η επιδεικτικότητα των «μεγάλων». Αυτοί που προσδοκούν ένα ξεροκόμματο από το ίδιο θήραμα. Οχι για να χορτάσουν, αλλά για να νιώσουν πως προσκλήθηκαν και αυτοί στο φαγοπότι. Και πως μια μέρα θα τους αντιστοιχεί ένα πιο ζουμερό κομμάτι.

Μια εικόνα που γίνεται ακόμη πιο γκροτέσκα και πιο τρομακτική από όλα αυτά που την πλαισιώνουν. Από όλα αυτά που προκύπτουν ως αποτελέσματα της πολιτικής των ακρίδων. Εναν αγροτικό και έναν κτηνοτροφικό τομέα της χώρας να καταρρέει, μια απόγνωση που παίρνει τη μορφή αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε συμπέρασμά μας επιβεβαιώνει πως το αύριο θα είναι για όλους μας χειρότερο.

Δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι η γελοιογραφία της χώρας. Εμείς είμαστε.