Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

"Υστερόγραφο" κείμενο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες Από τα "Δοκίμια" (μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πατάκης) Γενέθλιο επετειακό αφιέρωμα από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Τάσο Γουδέλη (facebook, 23.8.2023)

 ...............................................................




Χόρχε Λουίς Μπόρχες (24.8.1899-1986)


 
«Μπορώ να συμπληρώσω αυτό το καθαρά πληροφοριακό κείμενο μ’ ένα όνειρο. Ονειρεύτηκα ότι έβγαινα από ένα άλλο όνειρο - γεμάτο σάλο και κατακλυσμούς· κι ότι ξυπνούσα σ’ ένα δωμάτιο που δεν το αναγνώριζα. Ξημέρωνε: ένα στάσιμο διάχυτο φως σκιαγραφούσε το πόδι του σιδερένιου κρεβατιού, τη λιτή καρέκλα, την κλειστή πόρτα και το κλειστό παράθυρο, το γυμνό τραπέζι. Σκέφτηκα με τρόμο: «Πού βρίσκομαι;» και κατάλαβα πως δεν ήξερα. Σκέφθηκα: «Ποιος είμαι;» και κατάλαβα πως δεν με γνώριζα. Ο φόβος μέσα μου μεγάλωνε. Σκέφθηκα: «Αυτό το θλιβερό ξύπνημα είναι η Κόλαση, αυτή η άσκοπη γοητεία θα ‘ναι η δική μου αιωνιότητα». Και τότε ξύπνησα για τα καλά: τρέμοντας.»

Από τη συλλογή δοκιμίων του «Η συζήτηση» (1932) ένα «Υστερόγραφο» στο έργο του «Η αφηγηματική τέχνη και η μαγεία», στη βραβευμένη μετάφραση των «Δοκιμίων» του (Πατάκης) από τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Από το γενέθλιο επετειακό αφιέρωμα από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Τάσο Γουδέλη (facebook, 23.8.2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια: