Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

"ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ" πεζό ποίημα από τον ποιητή και φίλο στο fb Ηλία Κεφάλα (γ.1951) (facebook, 13.8.2023)

 ..............................................................



ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ



από τον ποιητή και φίλο στο fb Ηλία Κεφάλα (facebook, 13.8.2023)







Τόσα χρόνια ψάχνεις με το βλέμμα σου χαμένο στο κενό. Αυτά που κοιτάζεις να δεις δεν τα βλέπεις και αναρωτιέσαι αν ο κόσμος, που φαντάζεσαι ότι ξέρεις, είναι ανύπαρκτος, Μα τι είναι, εν τέλει, το ανύπαρκτο; Αυτό που έχει αφαιρεθεί από το θεατό πεδίο κι έχει μεταφερθεί στη μνήμη ή αυτό που υπάρχει μόνο ως άυλη ιδέα;

Η λουλουδιασμένη φύση γύρω σου κάνει μια προσπάθεια να σε πληροφορήσει: Ανύπαρκτο είναι αυτό που δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά απέναντί σου και πλανάται ως ιδέα μέσα στον λογισμό σου. Ένας αντικατοπτρισμός του φανταστικού.

Ξέρεις βέβαια ότι μια τέτοια αντίληψη δεν σταματά τη συζήτηση ποτέ και πουθενά. Πάντα υπάρχουν οι παραπλήσιες, οι παράλληλες και οι αντίθετες εκδοχές.

Ζητάς τότε την επιβεβαίωση της ποίησης και ο ποιητής των Νηπενθών προλαβαίνει να σου γνωστοποιήσει τη δική του αγωνία: «Υπάρχω;» λες, κι ύστερα «δεν υπάρχεις» κι έτσι χάνεσαι μέσα στη δυσθυμία του και στο ανυπόκριτο, μαζί, τοπίο που σε φιλοξενεί.

Όμως επιμένεις στην ποίηση κι αμέσως ο άλλος ποιητής της Τέταρτης Διάστασης σ’ έναν από τους ακροτελεύτιους λόγους του αποφαίνεται αισιόδοξα: «τι ήσυχα που αναπνέει ο κόσμος, ώστε λοιπόν υπάρχει το ανύπαρκτο».

Αναντιρρήτως, λοιπόν, υπάρχει κι αυτό που δεν υπάρχει σε θέαση. Κι εμείς πλέουμε μέσα σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ακουμπώντας πότε από εδώ και πότε από εκεί.

Ούτως διελευσόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: