Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Απόσπασμα από το πεζογράφημα « Η μόνη κληρονομιά» του Γιώργου Ιωάννου (1927 – 1985). Από την ομώνυμη συλλογή και τα «Πεζογραφήματα» (εκδ. «Ερμής», Αθήνα, 1976)

 ..............................................................







             Γιώργος Ιωάννου (1927 - 1985)


·       Απόσπασμα από το πεζογράφημα « Η μόνη κληρονομιά» του Γιώργου Ιωάννου (1927 – 1985). Από την ομώνυμη συλλογή και τα «Πεζογραφήματα» (εκδ. «Ερμής», Αθήνα, 1976)

 

«…Περπατώ στους δρόμους και κοιτώντας τα ατέλειωτα σπίτια, τα άπειρα διαμερίσματα, όλο κάτι τέτοια συλλογιέμαι: «Σε ποιον ανήκουν όλα αυτά; και πώς, τέλος πάντων, τα έχουν αποχτήσει; και ποιοι είναι αυτοί οι ευτυχισμένοι, που θα τα κληρονομήσουν;» Εγώ για διαμέρισμα, ακόμα και ημιυπόγειο, έχω πια εντελώς απελπιστεί. Θα πρέπει να βάλω δάνειο, που θα εξοφληθεί στο διπλάσιο, μέσα σε εικοσιπέντε χρόνια. Μα πού να βρω  τόσα λεφτά και προπάντων τόσα χρόνια; Κι αν με διώξουν απ’ τη δουλειά ή αν πάθω κάτι, ποιος θα το εξοφλήσει; Βλέπω ξεκάθαρα πως θα το καταπιεί και πάλι η τράπεζα και τα χαρτιά μου δε θ’ αποφύγουνε τη μοίρα του πεζοδρομίου. Ονειρεύομαι καμιά φορά πως έχω κτήμα. Κτηματάκι βαθυπράσινο, όπου αναπαύεται η ψυχή. Και σχηματίζεται στο μυαλό μου η γελοία σκέψη: «Κάτι κατέχω κι εγώ σ’ αυτόν τον πλανήτη». Σίγουρα είμαι για δέσιμο.

   Πηγαίνοντας για την Κασσάνδρα σε μια ήμερη πλαγιά είναι ένα υποστατικό γεμάτο μυγδαλιές και γύρω κυπαρίσσια. Κάτω απ’ τα δέντρα βρίσκεται ένας τάφος, αγνοώ τι γράφει η ταφόπετρα – πάντοτε τη βλέπω απ’ το λεωφορείο. Όταν διαθέτεις τέτοιο τάφο έχεις ηρεμία ψυχική. Μπορείς να είσαι σίγουρος όχι μονάχα για την αθανασία της ψυχής, μα ακόμα και για τη Δευτέρα Παρουσία. Θα χρειάζονται όμως διατυπώσεις για να ταφείς στο κτήμα σου. Τα σπουδαία πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα. Κι ύστερα, τι κάθομαι και συζητάω; Στεγαστικά δάνεια για αγροκτήματα δε χορηγούνται…»  


Δεν υπάρχουν σχόλια: