Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

"Εκείνος ο ψίθυρος που σε τρομάζει" έγραψε ο Θωμάς Τσαλαπάτης ("Εποχή", 23.12.2019)

..............................................................

    Εκείνος ο ψίθυρος που σε τρομάζει



                          έγραψε ο Θωμάς Τσαλαπάτης ("Εποχή", 23.12.2019)

Ο καιρός στην πόλη αναποφάσιστος, μια να βρέχει και μια να σταματά. Και οι λακκούβες ποτέ να μην στεγνώνουν. Και ένας ψίθυρος πλανάται διαρκώς και σε τρομάζει. Σκύβουν περίεργα τα δέντρα τον χειμώνα, και οι άνθρωποι περίεργα σκύβουν. Και συ περνάς μπροστά από μια διμοιρία. Και ακούς φωνές, σφυρίγματα και ε φίλε. Να γυρίσεις άκριτα, να δώσεις δικαίωμα να σε πατήσουν κάτω. Να εκτονώσουν το αίσθημα ασφάλειας δέρνοντας τυχαίους περαστικούς. Είναι ο καιρός ανάποδος και κάτι διαρκώς συννεφιάζει.
Σιωπηλή συμφωνία
Δεν είναι η καταστολή και οι έξαλλοι με τις στολές. Δεν είναι καν τα κυβερνητικά στελέχη και οι ευλογίες τους σε μώλωπες και παραβιάσεις. Είναι αυτός ο ψίθυρος που ακούς στο δρόμο, αυτή η σιωπηλή συμφωνία ενός μέρους που έτσι τυχαία ξεσπά και ξεθαρρεύει. Σε τυχαίες κουβέντες, σε συναντήσεις που ξεφεύγουν, που ακούγονται και φτάνουν στον περαστικό, πολλές φορές ειπωμένες για να φτάσουν στον περαστικό. Αυτό το «καλά να πάθουνε» και αυτό το «καλά τους κάνουνε». Αυτό το συναίσθημα που σε παραπέμπει σε συμμαθητές που χαίρονται με την τιμωρία σου γιατί αυτοί ποτέ δεν απέκλιναν σε πράξεις που δεν εγκρίνει ο διευθυντής. Σε πάντα άμεμπτους μικρομέγαλους, άρτιους και αρτιμελείς, ανεπάγγελτους υπαλλήλους του μήνα δεκατριών ετών, μονίμως ορθούς και μονίμως στοιχισμένους. Που τώρα οι μικρομέγαλοι μεγάλωσαν αλλά έμειναν στην ίδια ηλικία. Αυτή της απόλυτης κατάφασης.
Αν περνάς συχνά από την Ευελπίδων εύκολα καταλαβαίνεις πως οι κλούβες την επισκέπτονται όλο και πιο συχνά. Όλο και κάποιον προσάγουν, όλο και κάποιον σέρνουν. Δεν είναι περίεργο. Όλο το κέντρο είναι ακροβολισμένο από ενόργανους. Αυτό που σου κάνει καμιά φορά εντύπωση είναι οι πολίτες που τους πλησιάζουν και τους πληροφορούν για το ορθό της στάσης τους. Που τους μιλούν θερμά, σχεδόν φιλικά. Οι κουβέντες τους για τους μετανάστες, οι κουβέντες τους για τους «μπαχαλάκηδες», τους διαδηλωτές, τα πανεπιστήμια. Όλες αυτές οι κουβέντες και ο ενθουσιασμός τους, η ζέση με την οποία παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίξουνε κουβέντα. Γιαγιάδες, δικηγόροι, κοπέλες σε ηλικίες υπεράνω πάσης υποψίας.

Άνευ όρων, άνευ ελευθεριών
Μα δεν είναι η διαφωνία, δεν είναι καν το περιεχόμενο που σε ανατριχιάζει. Είναι η επανάληψης αυτής της κονσερβοποιημένης γλώσσας, αυτής της τηλεοπτικής συνταγής που ζητάει τάξη και ασφάλεια άνευ όρων. Και άνευ ελευθεριών. Που συνδέει την κανονικότητα την οποία ευαγγελίζεται, με το ξύλο και τα ΜΑΤ. Και τώρα οι φορείς της γλώσσας αυτής έρχονται να την συνδέσουν εκ νέου με τους μπάτσους που πίνουν ατέλειωτους καφέδες. Σαν να επιβεβαιώνουνε τη σύνδεση. Σαν να επιθυμούν να συνδεθούν και αυτοί στο βίαιο τρενάκι της κανονικότητας.
Δεν είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσεις. Και δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης. Είναι πως δεν σου ανήκουν τα εργαλεία. Οι λέξεις κονσέρβες που ο ΣΚΑΙ, το Πρώτο Θέμα, ο ΔΟΜ και άλλα μέσα εξαχρείωσης εκσφενδονίζουν καθημερινά σε πρόθυμα κεφάλια. Αποσιώπηση, παραχάραξη, κατασκευή. Δεν θέλεις να εμπλακείς, γιατί το μόνο που σου βγαίνει είναι ανακατωσούρα και κατάρες.
Γυρνάς λοιπόν στο φιλικό σου περιβάλλον, στον κύκλο σου και στη διαδικτυακή σου επιβεβαίωση. Στον μόνιμο σκανδαλισμό από την γύρω κατάντια, στις στιγμιαίες καταγγελίες που σύντομα θα καλυφθούν απ τις επόμενες. Τραβάς και συ τα μαλλιά και σκίζεις τα ρούχα σου, κρούεις τον κώδωνα, γράφεις εύστοχα ή δεν κάνεις τίποτα απολύτως και απλά κοιτάς. Και αυτό το συναίσθημα της περίκλειστης ματαιότητας που δεν λέει να σε αφήσει.
Έξω αποφάσισε να βρέξει. Και συ νιώθεις τυχερός που βρίσκεσαι μέσα. Και δεν λέει να σε αφήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: