Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

"...Το μπόι μετριέται με το ύψος του αντιπάλου, όπως το μπόι του Αχιλλέα με το ύψος του Έκτορα..." από τον συγγραφέα, κριτικό του θεάτρου και φίλο στο fb Ηρακλή Λογοθέτη (facebook 3.7.2023)

 ..............................................................


"...Το μπόι μετριέται με το ύψος του αντιπάλου, όπως το μπόι του Αχιλλέα με το ύψος του Έκτορα..." 





από τον συγγραφέα, κριτικό του θεάτρου και φίλο στο fb  Ηρακλή Λογοθέτη (facebook 3.7.2023)


"Οι έξυπνοι τενίστες, οι σκακιστές και οι στρατηγοί, δεν φείδονται εγκωμίων για τον αξιόμαχο αντίπαλο. Αναλύουν την υψηλή τεχνική, διακρίνουν την ποιότητα των ελιγμών και αναγνωρίζουν τα προσόντα του. Έτσι με την ίδια, διπλής στοχεύσεως χειρονομία, ενώ αναδεικνύουν τον αντίπαλο τονίζουν παράλληλα, κυρίως μάλιστα, το δικό τους ανάστημα. Αν χάσουν λοιπόν, μπορούν να ισχυριστούν ότι έδωσαν τον αγώνα τον καλό ενάντια σε ισχυρότατο παίκτη — και αν κερδίσουν να περηφανευτούν ότι κατίσχυσαν όχι απέναντι σε κάποιον ανίκανο αλλά έναντι σοβαρού διεκδικητή που είχε τη δυνατότητα της νίκης. Αντιλαμβάνονται δηλαδή πως η ύπαρξη και η υστεροφημία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όσους, κατά την έκφραση του ειδήμονα της στρατιωτικής ιστορίας Λίντελ Χαρτ, στέκονται στην Άλλη Πλευρά του Λόφου. Και γνωρίζουν ότι το μπόι τους μετριέται με το ύψος του αντιπάλου, όπως το μπόι του Αχιλλέα με το ύψος του Έκτορα.
Οι μόνοι που δεν φαίνεται να κατανοούν πόσο επωφελής για τους ίδιους θα ήταν η στρατηγική εναξιώσεως του αντιπάλου, είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πολιτικοί.* Μοχθούν για να κοντύνουν τον αντίπαλο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και το μόνο που κατορθώνουν είναι ότι συνεργούν στην προσωπική τους απομείωση. Έτσι στερούν από τον εαυτό τους τόσο την παρηγοριά της ένδοξης ήττας όσο και τον θρίαμβο της περιφανούς νίκης.
* Και δυστυχώς, όπως παρατηρεί αιχμηρά ο Βασίλης Γιακουμάκης, οι φιλόσοφοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια: